Top 10 grootste steden van Italië

De Giro d’Italia is alweer een week onderweg en de vaste kijkers worden getrakteerd op veel en divers landschappelijk schoon. Over twee weken zal het peloton neerstrijken in Rome, sinds jaar en dag de nummer 1 op de lijst van de grootste steden van Italië. Maar wat zijn de anderen? Hoeveel inwoners tellen ze?

Toerisme Italië

De wereld telt veel Francofielen, maar ook Italië weet veel liefhebbers aan zich te binden. Het land met de vorm van een laars kent aangename zomers. Nederlanders, Britten, Belgen, maar vooral Duitsers plannen hun vakantie dan ook steevast in Italië. Het Gardameer wemelt van de toeristen. Tussendoor behoren uitstapjes naar Brescia (190059 inwoners) en Verona (254146 inwoners) tot de mogelijkheden. Overigens behoren deze steden niet tot de top 10 grootste steden van Italië.

Toscane

Ook populair – en niet alleen bij de toeristen, maar ook bij de bezitters van een tweede huis – is Toscane. De wijnen spreken tot de verbeelding, maar vooral ook het heuvelachtige, soms grillige landschap. Steden als Siena en Florence brengen de geschiedenis tot leven. Ook behoort een uitstapje naar de kust tot de mogelijkheden: zowel in de Tyrreense (westelijke kust) als in de Adriatische Zee (oostelijke kust) kan je een duikje nemen.

Limoncello

En wat te denken van de Amalfikust, vlakbij de metropool Napoli. Hier nip je aan de Limoncello terwijl de zon als een oranje schijf verdwijnt in het blauwe water van de Middellandse Zee en op de grillige kusten langzaam duizenden lichtjes aan gaan. De Amalfikust wordt door velen beschouwd als een van de mooiste kusten ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zoals overigens diverse plekken in Italië.

Stedentrips Italie

Voor de liefhebbers van stedentrips heeft Italië een keur aan mogelijkheden. Rome is een vanzelfsprekendheid en is wereldwijd ook een van de meest bezochte steden, maar ook steden als Turijn Milaan en Bologna hebben de bezoeker veel te bieden op architectonisch en cultureel gebied. Wat zijn de grootste steden van Italië en hoeveel inwoners tellen ze? Tussen haakjes trouwens, indien relevant, de Nederlandse naam. Hier de top 10!
Top 10 grootste steden van Italië

  1. Bari – 335,647 inwoners
  2. Catania – 341,685 inwoners
  3. Firenze (Florence) – 381,762 inwoners
  4. Bologna – 385,813 inwoners
  5. Genova (Genua) – 655,704 inwoners
  6. Palermo – 689,349 inwoners
  7. Torino (Turijn) – 921,485 inwoners
  8. Napoli (Napels) – 1,046,987 inwoners
  9. Milano (Milaan) – 1,305,591 inwoners
  10. Roma (Rome) – 2,648,843 inwoners