Top 10 grootste steden van Griekenland

Griekenland geldt wel als de bakermat van de Westerse beschaving. Athene, ondertussen al meer dan 2500 jaar de belangrijkste stad van Griekenland, was een ooit een broeinest van intellect. Tegenwoordig staat de stad vol met claxonnerende automobilisten, die elkaar geen meter asfalt gunnen. Athene staat ook qua inwonertal eerste op de lijst van grootste steden van Griekenland.

Akropolis

Letterlijk betekent Akropolis ‘het hoogste punt van de stad’. En inderdaad kijkt de Atheense Akropolis uit over de rest van de stad (polis). De Akropolis van Athene is een 156 meter hoge tafelberg, die zich bij uitstek leende voor een nederzetting. Door de ligging is de Akropolis al op grote afstand te zien. Vermoedelijk dateren de eerste permanente bewoners van de tafelberg uit de Myceense tijd, tussen 2000 en 1200 voor Christus. Tegenwoordig is de Akropolis een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Athene. Overigens hebben ook diverse andere Griekse steden een ‘akropolis’. In het geval van de stad Korinthe heet het de ‘Acrocorinthus’.

Rivaliteit

De Grieken staan bekend om hun nogal opgewonden volksaard. Hoewel het land trots is op hun rijke gastronomische cultuur en ook de Griekse wijnen geroemd worden, is er veel rivaliteit tussen de steden en zelfs op wijkniveau binnen de stad. Supporters van Panathinaikos moeten niets hebben van hun stadsgenoten die AEK aanhangen. En beide groeperingen hebben weer een hekel aan de aanhangers van Olympiakos Piraeus. Maar als het nationale team speelt, verdwijnt alle wedijver en laat de liefde voor het vaderland alle rivaliteit weer smelten.


Thessaloniki

Athene is met ruim 600 duizend inwoners de grootste stad van Griekenland naar inwonertal. Het noordelijk gelegen Thessaloniki telt zo’n 350 duizend inwoners en staat op de tweede plaats van Griekse steden naar aantal inwoners. Van de 10,7 miljoen Grieken woont nagenoeg tachtig procent in de stad. Het land heeft een relatief hoge urbanisatiegraad als je kijkt naar de omringende landen. Sommige steden in de lijst behoren tot de agglomeratie van Athene of Thessaloniki. Wat zijn de tien grootste steden van Griekenland? Hoeveel inwoners telt de stad? Hier de top-10!Top 10 grootste steden van Griekenland

  1. Kalamaria – 91,279 inwoners
  2. Kallithea – 100,641 inwoners
  3. Acarnas – 106,943 inwoners
  4. Herakleion – 137,154 inwoners
  5. Peristeri – 139,981 inwoners
  6. Larissa – 144,651 inwoners
  7. Piraeus – 163,688 inwoners
  8. Patras – 168,034 inwoners
  9. Thessaloniki – 354,290 inwoners
  10. Athene – 664,046 inwoners

bron
Dit zijn de grootste Griekse eilanden