Top 10 grootste steden van Californië

Californië is toch een beetje de climax van de westerse beschaving. Het is de staat waar de goudkoorts plaatsmaakte voor de ‘dot-com bubble’. Nagenoeg alle films van belang zien hier het levenslicht. De staat is ook nog eens de fruitschuur van de VS. Wat zijn naar inwonertal de grootste steden van de staat?

Natuur

Bovendien is de staat ook nog eens een bron van inspiratie voor natuurliefhebbers. De Sierra Nevada is een gebergte tussen Nevada en Californië. De General Sherman is in omtrek de dikste boom ter wereld; daarnaast zijn er sequoia’s waar je eenvoudigweg met de auto doorheen rijdt. Er zijn vulkanen, beren, wolven, ratelslangen in woestijnen, witte haaien aan de kust. Desondanks is het surfen op golven hier uitgevonden. Hier waren de hippies tenminste ondernemend; tegenwoordig is O’Neill een wereldwijd bekende leverancier van zwemkleding. En de staat bracht Apple, Google en tal van andere techondernemingen voort.

Los Angeles

Los Angeles is een belangrijk economisch centrum. De haven van de metropool is al decennia de grootste van de Verenigde Staten en zelfs van het westelijk halfrond. Maar de stad is natuurlijk vooral bekend vanwege Hollywood, het centrum van de mondiale filmindustrie. De bijna 4 miljoen inwoners maken de stad bovendien tot de tweede stad van de Verenigde Staten. Alleen New York telt meer inwoners.


San Diego

Met San Diego heeft Californië overigens nog een stad in de top 10 steden van de Verenigde Staten in huis. De stad ligt op nog geen twee uur rijden van Los Angeles. San Diego is een belangrijk centrum voor het Amerikaanse leger en grenst aan het Mexicaanse Tijuana. Welke steden staan nog meer in de lijst van grootste steden van Californië? Hoeveel inwoners tellen ze volgens het US Census Bureau? Hier de top 10!Top 10 grootste steden van Californië

  1. Anaheim – 352,005 inwoners
  2. Bakersfield – 383,579 inwoners
  3. Oakland – 429,082 inwoners
  4. Long Beach – 467,354 inwoners
  5. Sacramento – 508,529 inwoners
  6. Fresno – 530,093 inwoners
  7. San Francisco – 883,305 inwoners
  8. San Jose – 1,030,119 inwoners
  9. San Diego – 1,425,976 inwoners
  10. Los Angeles – 3,990,456 inwoners

US Census Bureau 2018

Hier ook de belangrijkste druivenrassen van de staat