Top 10 grootste stadsparken

Waarschijnlijk is het Vondelpark in Amsterdam het bekendste park van Nederland. Bij mooi weer stoffen de hoofdstedelingen massaal de grill af om te barbecuen op het 47 hectare tellende lapje groen. Met die omvang behoort het Vondelpark lang niet tot de grootste stadsparken ter wereld.

Ruimtegebrek

Een park biedt de mensen de mogelijkheid om het stadse gejakker even in te ruilen voor wat relatieve rust van een aantal bomen en een eendenvijver. Mensen kunnen joggen of tot rust komen op een bankje. De stadsparken in Nederland zijn vrij klein in verhouding tot de grootste parken van de wereld. Het land is te dichtbevolkt en ruimtegebrek laat het de stadsarchitecten niet toe om grote parken aan te leggen. Het grootste stadspark in Nederland is het Zuiderpark in Rotterdam (Charlois) met een omvang van 215 hectare.

Central Park

Met 25 miljoen bezoekers per jaar is het Central Park in Manhattan, New York een van de drukst bezochte parken ter wereld. Het park is het decor in talloos veel films en boeken. Met 341 hectare is het evenwel een klein park, zeker voor Amerikaanse begrippen. Alleen al in de stad New York zijn er vier parken groter. Het Pelham Bay Park in de Bronx is met 1.119 hectare het grootste park van de stad.


Moskou

Het grootste stadspark van Europa is het Losiny Ostrovpark in Moskou. Dit natuurgebied binnen de stadsgrenzen herbergt bevers en elanden. Het park telt in totaal 11.600 hectare, ruim twee keer zo groot als Nationaal Park “de Hoge Veluwe”. Het Russische park staat vijfde op de lijst van grootste stadsparken ter wereld. Welke staan ook in de lijst en hoe groot zijn ze? Hier een top 10 grootste stadsparken!Top 10 grootste stadsparken

  1. Margalla Hills National Park, Islamabad (Pakistan) – 7.036 hectare
  2. Bukhansan National Park, Seoul (Zuid-Korea) – 7.992 hectare
  3. Bayou Sauvage National Wildlife Refuge, New Orleans (VS) – 9.210 hectare
  4. Franklin Mountains State Park, El Paso (VS) – 9.812 hectare
  5. Sanjay Gandhi National Park, Mumbai (India) – 10.384 hectare
  6. Losiny Ostrovpark, Moskou (Rusland) – 11.600 hectare
  7. McDowell Sonoran Preserve, Scottsdale (VS) – 12.300 hectare
  8. Parque Estadual da Pedra Branca, Rio de Janeiro (Brazilië) – 12.394 hectare
  9. Nationaal Park Tafelberg, Kaapstad (Zuid-Afrika) – 22.100 hectare
  10. Chugach State Park, Anchorage (VS) – 200.400 hectare

bron

Dit zijn de grootste nationale parken van Nederland