Top 10 grootste staalbedrijven ter wereld

De staalafdeling van het Indiase Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp willen hun staalactiviteiten samenvoegen. Hiermee komt het bedrijf steviger in de top 10 grootste staalbedrijven ter wereld terecht. Met name Chinese staalbedrijven zijn goed vertegenwoordigd in de lijst.

Toepassingen
Hoe meer staal er geproduceerd wordt, hoe beter het gaat met de economie. Het geldt dus ook wel als een indicatie voor de staat van de mondiale economie. De toepassingen van staal zijn divers. Staal is een onmisbaar materiaal bij de bouw van gebouwen, bruggen, wegen, spoorwegen en pijpleidingen. Ondanks de opmars van aluminium speelt staal een belangrijke rol in de productie van auto’s. Ook zwaar materieel, zoals tanks en bulldozers worden van staal vervaardigd. Kortom, staal is alom vertegenwoordigd in onze wereld.

China
De afgelopen decennia kenmerkt zich met name door de opkomst van de Chinese staalgiganten. Via autonome, staatsgereguleerde groei tot autonome staalbedrijven die schaalvoordelen behalen als gevolg van overnames of joint ventures. De mondiale staalproductie bedraagt op het moment ongeveer 1,6 miljard ton. De grootste spelers op de staalmarkt nemen een aanzienlijk deel voor hun rekening. Wat zijn de grootste staalbedrijven ter wereld? Waar zijn ze gezeteld en hoeveel bedraagt hun productie, gemeten in ton? Hier een top 10 met de grootste staalbedrijven van de wereld!
Top 10 grootste staalbedrijven ter wereld

  1. Tata Steel Group*, India – 24,49 miljoen ton
  2. Shougang Group, China – 26,80 miljoen ton
  3. JFE Steel Corporation, Japan – 30,29 miljoen ton
  4. Ansteel Group, China – 33,19 miljoen ton
  5. Shagang Group, China – 33,25 miljoen ton
  6. POSCO, Zuid-Korea – 41,56 miljoen ton
  7. Nippon Steel and Sumitomo Metal Corporation, Japan – 46,16 miljoen ton
  8. HBIS Group, China – 46,18 miljoen ton
  9. China Baowu Group, China – 63,81 miljoen ton
  10. ArcelorMittal, Luxemburg – 95,45 miljoen ton

* Het Duitse ThyssenKrupp is goed voor 17,24 miljoen ton.

bron 2016