We hadden het al eens over de langste rivieren ter wereld. Nu zoomen we in op de rivieren naar debiet. Hoeveel kubieke meter water stroomt er per seconde door de rivier? Om welke rivieren gaat het en waar mondt de rivier uit? Hier een lijst met de grootste rivieren naar debiet!
Nijl
Met 6.853 kilometer is de Nijl in lengte de tweede rivier ter wereld. Maar veel aanvoer van water heeft de rivier niet. De rivier stroomt door een relatief droog gebied en evenmin is er sprake van hoge bergketens die de rivier voorzien van water. Per seconde mondt er slechts 2.853 kubieke meter water uit in de Middellandse Zee. Met dat debiet staat de machtige Nijl, boordevol nijlkrokodillen, op een 90e plaats. Overigens zouden die krokodillen kansloos zijn als de Nijl een snelstromende rivier zou zijn.
Rijn
De Rijn, ‘onze’ rivier, heeft een debiet van 2.330 kubieke meter, goed voor een 120e plaats op de lijst van de grootste rivieren. De bovenloop van de Rijn ontvangt een belangrijk deel van het water uit de Alpen. Bovendien is de wateraanvoer van de Rijn met name in de benedenloop afkomstig van neerslag. Het is dus een zogenaamde gemengde rivier. Overigens net als de Amazone, de grootste rivier ter wereld als we kijken naar het volume.
Amazone
De Amazone, met 6,992 kilometer ook de langste rivier ter wereld, heeft een gemiddeld debiet van 209,000 kubieke meter per seconde. Met een dergelijke hoeveelheid water kan je per seconde meer dan 83 Olympische zwembaden vullen. De Rijn vult er eentje in iets meer dan een seconde. Wat zijn na de Amazone de grootste rivieren ter wereld en waar monden ze uit? Hier een top 10 grootste rivieren ter wereld!
Top 10 grootste rivieren ter wereld naar debiet (m³/s)
- Jenisej (Karische Zee/Noordelijke IJszee) – 19,600 m³/s
- Brahmaputra (Ganges) 19,800 m³/s
- Rio de la Plata – 22,000 m³/s
- Rio Negro (Amazone) – 28,400 m³/s
- Yangtze / Gele Rivier (Chinese Zee – 30,166 m³/s
- Madeira (Amazone) – 31,200 m³/s
- Ganges (Golf van Bengalen) – 38,129 m³/s
- Orinoco (Atlantische Oceaan) – 40,000 m³/s
- Congo (Atlantische Oceaan) – 41,200 m³/s
- Amazone (Atlantische Oceaan) – 209,000 m³/s