Top 10 grootste regio’s van Italië

Net als Nederland is ook Italië opgedeeld in provincies. In Italië is er echter nog sprake van een bestuurlijke tussenlaag in de vorm van regio’s. Wat zijn de grootste regio’s van Italië als er gekeken wordt naar oppervlakte in vierkante kilometers?

Provincies van Italië

Net als in Spanje dragen de meeste Italiaanse provincies de naam van de hoofdstad. Sassari, behorend bij de regio Sardinië, is met 7,692 km² de grootste provincie van Italië; de provincie Prato, onderdeel van de regio Toscane, is met 365 km² de kleinste provincie van het land. Als gevolg van bestuurlijke vernieuwing kent het land sinds 2015 bovendien veertien Metropolitane Regio’s.

Toscane

Van alle Italiaanse regio’s is Toscane waarschijnlijk de meest bekende regio. Het koningshuis bezoekt Toscane voor vakanties en veel mensen hebben er een tweede huis. Natuurlijk staat Toscane bekend om haar gastronomische kwaliteiten. Sommeliers en chef-koks roemen de wijn en olijfolie uit de regio. La Vialla brengt het authentieke paradijs bij veel mensen thuis. Overigens komt de wijn uit het aanbod van de firma tegenwoordig uit Sicilië, met ruim 25,000 km² de grootste regio van Italië.


COVID-19

Afgelopen weekend bleek er plotseling een haard van Coronabesmettingen te zijn in Italië. Vooralsnog lijkt de schade beperkt tot een aantal gemeenten binnen de regio Lombardije. Maar de maatregelen om verspreiding te voorkomen liegen er niet om. Zo spelen voetbalteams zonder publiek en is het maar de vraag of de roemruchte wielerkoersen Milaan-San Remo en de Tirreno Adriatico doorgang zullen vinden. In aantal inwoners is Lombardije met meer dan 10 miljoen inwoners de grootste Italiaanse regio. In oppervlakte staat de regio op de vierde plaats. Overigens zijn sommige Italiaanse regio’s autonoom. Deze vijf autonome regio’s hebben meer juridische, administratieve en financiële zeggenschap. Wat zijn in oppervlakte de grootste regio’s van Italië? Hier een top 10 Italiaanse regio’s!Top 10 grootste regio’s van Italië (oppervlakte)

  1. Calabria – 15,222 km²
  2. Lazio – 17,232 km²
  3. Veneto – 18,020 km²
  4. Puglia – 19,541 km²
  5. Emilia-Romagna – 22,453 km²
  6. Toscane – 22,987 km²
  7. Lombardije – 23,864 km²
  8. Sardinië (autonome regio) – 24,100 km²-
  9. Piemonte – 25,387 km²
  10. Sicilië (autonome regio) – 25,832 km²

bron

Dit zijn de grootste steden van Italië