Top 10 grootste provincies van Spanje

We hadden het al eens over de grootste autonome regio’s in Spanje, maar nu kijken we naar de grootste provincies van Spanje. De provincies vormen de derde belangrijke bestuurslaag van het land. Bijna alle provincies hebben dezelfde naam als de hoofdstad. Wat zijn de grootste provincies van Spanje in oppervlakte?

Kentekenplaten Spanje

Spanje telt in totaal 52 provincies. Op de kentekenplaten van auto’s van voor het jaar 2000 (die rijden nog vrij veel rond) zie je vaak nog een code die verwijst naar de betreffende provincie. ‘M’ verwijst naar Madrid; ‘B’ naar Barcelona; ‘CR’ naar Ciudad Real etcetera. Deze provinciecodes zijn allemaal vrij overzichtelijk. In het nieuwe systeem kan je niet achterhalen uit welke provincie een auto komt.

Comarcas

De provincies hangen vanuit bestuurskundig perspectief onder de autonome regio’s. Onder de provincies hangen weer de ‘comarcas’ en gemeenten. Sommige autonome regio’s bestaan uit één provincie. Dit geldt voor ondermeer Asturias, La Rioja, Murcia en Cantabria. Dat is handig omdat je in de hoofdsteden alle belangrijke handelingen kunt verrichten.Spaanse provincies

Als we kijken naar de oppervlakte van de provincies, wat zijn dan de grootste Spaanse provincies? Hoeveel vierkante kilometer tellen ze? En tot welke autonome regio behoort de provincie? Hier een handig overzicht met grootste provincies van Spanje! Zoals je ziet is de grootste provincie van Spanje in oppervlakte bijna net zo groot als heel België.
Top 10 grootste provincies van Spanje

  1. Teruel (Aragón) – 14809 km²
  2. Albacete (Castilla-La Mancha) – 14926 km²
  3. Toledo (Castilla-La Mancha) – 15369 km²
  4. León (Castilla y León) – 15580 km²
  5. Huesca (Aragón) – 15 636 km²
  6. Cuenca (Castilla-La Mancha) – 17140 km²
  7. Zaragoza (Aragón) – 17274 km²
  8. Ciudad Real (Castilla-La Mancha) – 19813 km²
  9. Cáceres (Extremadura) – 19868 km²
  10. Badajoz (Extremadura) – 21766 km²

bron