Top 10 grootste prijsvechters (luchtvaart)

Hoewel steeds meer mensen in de ogen van klimaatalarmisten last zouden moeten hebben van vliegschaamte, boeken de grootste prijsvechters in de luchtvaart jaar na jaar betere resultaten. Vooral op de kortere afstanden scoren de low-cost luchtvaartmaatschappijen hoog als er gekeken wordt naar het aantal reizigers per jaar.

Ryanair

De Ierse prijsvechter Ryanair is de grootste prijsvechter van Europa. De luchtvaartmaatschappij die in 1985 is opgericht door Tony Ryan. Inmiddels telt de vloot van Ryanair bijna 500 vliegtuigen, die op nagenoeg 180 bestemmingen vliegen. In de toekomst is het de bedoeling dat de budgetmaatschappij ook transatlantische vluchten gaat aanbieden.

Succesformule

Zo’n dertig jaar geleden lanceerde Southwest Airlines het zogenaamde ‘no-frills concept’. Hierbij worden alle extraatjes rondom het vliegen weggelaten. Geen nootjes, geen gratis bier, zo min mogelijk bagage, kortom zo min mogelijk gedoe voor de maatschappij. Dat betaalt zich naar de reiziger uit in voordelige tickets. Het concept bleek een succesformule. Het aantal reizigers dat tickets boekt bij de prijsvechters bedraagt ongeveer 400 miljoen per jaar.


Transavia

In Nederland is Transavia te zien als een lagekostenluchtvaartmaatschappij. De carrier is onderdeel van de Air France-KLM-groep en gebruikt Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam/The Hague Airport als thuishavens. Met rond de 16 miljoen reizigers per jaar behoort Transavia zeker niet tot de grootste prijsvechters. Maar welke luchtvaartmaatschappijen behoren daar bijvoorbeeld wel toe? Hoeveel miljoen reizigers vervoeren ze per jaar en in welk land staat de maatschappij geregistreerd? Hier een top 10 low-costluchtvaartmaatschappijen naar aantal reizigers per jaar.




Top 10 grootste prijsvechters in de luchtvaart (reizigers per jaar)

  1. Pegasus Airlines, Turkije – 29,8 miljoen
  2. Gol Transportes, Brazilië – 33,4 miljoen
  3. Norwegian Air, Noorwegen – 37,0 miljoen
  4. Lion Air, Indonesië – 38,2 miljoen
  5. JetBlue, Verenigde Staten – 42,2 miljoen
  6. Air Asia Group, Maleisië – 44,4 miljoen
  7. IndiGo, India – 52,0 miljoen
  8. EasyJet, Verenigd Koninkrijk – 96,1 miljoen
  9. Ryanair, Ierland – 142,0 miljoen
  10. Southwest Airlines, Verenigde Staten – 157,6 miljoen

aangepast naar 2017/2018

Hier ook de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa