Top 10 grootste pretparken van Europa

Met ruim vier miljoen bezoekers per jaar is de Efteling met afstand het grootste amusementspark van Nederland en behoort het ook tot de grootste pretparken van Europa. Het park begon in 1952 als een sprookjespark gebaseerd op de tekeningen van de beroemde tekenaar Anton Pieck. In de loop der jaren heeft de Efteling zich ontwikkeld tot een volwaardig avonturenpark, inclusief hotel.

Attractieparken, zoals de Efteling, hebben een Angelsaksische traditie. In het Engeland van de late middeleeuwen dromden volksstammen samen in de tuinen van vermaak, waar dans en theater centraal stonden. Het eerste echte attractiepark, Bakken, werd in Denemarken opgericht en bestaat nog steeds. Coney Island in New York is voor veel Amerikanen op leeftijd een reden om een traantje weg te pinken.

De zoute zeewinden hebben de attracties zoals de draaimolens onbedoeld een roestige retrolook gegeven. Hetzelfde gevoel kunnen we krijgen bij het Ponypark Slagharen in Overijssel. Ietwat gedateerd, zou een makelaar vergoeilijkend kunnen beweren. De kinderen maakt het allemaal niet uit. Ook de ouders zijn blij, mits de veiligheid niet in het geding is. Pretparken zijn toeristentrekkers van formaat. Jaarlijks melden zich miljoenen mensen bij de poort voor een dag of een weekend vertier. Maar wat zijn de grootste pretparken van Europa? Waar vinden we ze en hoeveel bezoekers verwelkomen ze per jaar? Hier een top 10 grootste attractieparken van Europa!

Top 10 grootste pretparken van Europa

  1. Legoland Billund, Denemarken – 2,05 miljoen bezoekers
  2. Legoland Windsor, Windsor, Engeland – 2,25 miljoen bezoekers
  3. Gardaland, Castelnuovo del Garda, Italie – 2,85 miljoen bezoekers
  4. Liseberg, Göteborg, Zweden – 3,10 miljoen bezoekers
  5. PortAventura, Salou, Spanje – 3,60 miljoen bezoekers
  6. Walt Disney Studios Park, Marne-la-Vallée, Frankrijk – 4,44 miljoen bezoekers
  7. Efteling, Kaatsheuvel, Nederland – 4,68 miljoen bezoekers
  8. Tivoli, Kopenhagen, Denemarken – 4,73 miljoen bezoekers
  9. Europa Park, Rust, Duitsland – 5,50 miljoen bezoekers
  10. Disneyland Park, Marne-la-Vallée, Frankrijk – 10,36 miljoen bezoekers

bron 2015