Top 10 grootste plaatsen zonder treinstation

Ondernemers uit Ter Apel maken zich zorgen. Ze vrezen dat Ter Apel, goed voor 8900 inwoners, geen aansluiting krijgt op de ‘Nedersaksenlijn’, een beoogde treinverbinding tussen Groningen en Twente. Mocht de lijn er uiteindelijk komen, dan heeft dat geen invloed op de lijst van de grootste plaatsen zonder treinstation. Met of zonder Ter Apel.

Nedersaksenlijn

In de periferie van Nederland zijn de meeste grote plaatsen namelijk voorzien van een treinstation. De Nedersaksenlijn zou de volgende route moeten krijgen: Groningen – Hoogezand-Sappemeer – Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal – Emmen – Coevorden – Hardenberg – Almelo. Van deze plaatsen hebben alleen Veendam, Stadskanaal en Musselkanaal geen station. Er bestaat overigens wel een spoortracé tussen Veendam en Emmen. Dit is echter niet geschikt voor personenvervoer.

Witte plekken

Sinds de eerste trein in 1839 reed tussen Amsterdam en Haarlem is er enorm geïnvesteerd in het reizen per spoor. Nederland kent nog slechts weinig witte plekken. Toch zijn er nog best wat grote plaatsen die het zonder de trein moeten doen. Iemand uit Drachten (45186 inwoners) bijvoorbeeld moet toch minimaal twintig kilometer reizen om zijn reis met de trein een vervolg te geven.Metroverbinding

Sommige plaatsen uit de lijst hebben weliswaar geen spoortracé geschikt voor treinverkeer, maar zijn wel goed aangesloten. Inwoners van Amstelveen en Spijkenisse kunnen relatief snel bij een treinstation komen door middel van een metroverbinding. Dit treinstation staat dan evenwel niet binnen de grenzen van deze plaats. Wat zijn de grootste plaatsen zonder treinstation? Hoeveel mensen wonen er? Hier een top-10!
Top 10 grootste plaatsen zonder treinstation

  1. Veldhoven – 44884 inwoners
  2. Drachten – 45186 inwoners
  3. Ridderkerk – 45743 inwoners
  4. Waalwijk – 47551 inwoners
  5. Terneuzen – 54473 inwoners
  6. Oosterhout – 55005 inwoners
  7. Nieuwegein – 62235 inwoners
  8. Katwijk – 65220 inwoners
  9. Spijkenisse – 72500 inwoners
  10. Amstelveen – 89918 inwoners

diverse bronnen