Top 10 grootste plaatsen van Portugal

Portugal is voor veel mensen een geliefd vakantieland. De Algarve bijvoorbeeld trekt miljoenen toeristen per jaar. Vanuit Faro verspreiden de reizigers zich over de zuidkust van Portugal. Met ruim 41 duizend inwoners behoort Faro overigens lang niet bij de grootste plaatsen van Portugal.

Algarve

De Algarve hoeft qua aantal toeristen per jaar (ruim 7 miljoen) alleen Lissabon voor zich te dulden als Portugal’s belangrijkste toeristische trekpleister. Veel buitenlanders hebben een tweede huis in de Algarve vanwege het prettige klimaat. De nabijheid van de zee zorgt voor verkoeling in de zomers; de winters zijn weliswaar natter, maar qua temperatuur zeker niet onaangenaam. Hoewel de Algarve bijna een half miljoen inwoners telt, blijft de regio authentiek. Nog steeds halen vissers de sardines op de traditionele manier aan wal.

Vila Nova da Gaia

Portugal heeft een rijke culinaire traditie. De wijnbouw vormt daarvan een belangrijk onderdeel. Nagenoeg elke regio – zelfs de Azoren – kent zijn zijn eigen wijnbouw, waarbij gebruik gemaakt wordt van autochtone druivenrassen. De portwijnen genieten wereldfaam. De druiven voor de productie van port groeien op de steile hellingen langs de Douro. De rijping van de verschillende typen port vindt plaats in Vila Nova da Gaia, aan de monding van de rivier, aan de zuidelijke oever, tegenover de stad Porto.


Lissabon

De rijke Portugese geschiedenis valt vooral op in Lissabon. Hier mondt de Taag uit in de Atlantische Oceaan. Dit was ook de plaats waar beroemde ontdekkingsreizigers als Fernão de Magalhães zijn wereldreizen aanving. Lissabon telt met de voorsteden meer dan 2,5 miljoen inwoners. In deze lijst kijken we naar het inwonertal van de stad zelf, dus niet naar de verstedelijkte regio. Ook dan is Lissabon overigens met afstand de grootste plaats van Portugal.Top 10 grootste plaatsen van Portugal

  1. Vila Nova da Gaia – 70,811 inwoners
  2. Cacem – 93,982 inwoners
  3. Funchal – 100,847 inwoners
  4. Queluz – 103,399 inwoners
  5. Coimbra – 106,582 inwoners
  6. Setubal – 117,110 inwoners
  7. Braga – 121,394 inwoners
  8. Amadora – 178,858 inwoners
  9. Porto – 249,633 inwoners
  10. Lissabon – 517,802 inwoners

bron

Dit zijn de grootste steden van buurland Spanje