Top 10 grootste plaatsen van Groningen

Groningen. De enige provincie van Nederland met dezelfde naam als de hoofdstad. Groningen is ook Slochteren, rustiek liggend op de grootste gasbel van Europa. Plaatsjes als Saaksum, Doodstil, Jipsingbourtange, Bierum, Beerta, Leermens, Heiligerlee en Hongerige Wolf. Zeker niet de grootste plaatsen van Groningen. Maar welke zijn dat wel?

Ede Staal

Als Brel een Hollander was had hij vast het Groninger land bezongen. De basaltstenen langs het Wad, de toren van Spijk, het koolzaad in de bloei, het vlakke land. Ede Staal had zijn eigen geluid; in zijn dialect bejubelde hij het land. Hoewel bejubelen te ver gaat. Een Groninger bejubelt niet, maar stelt vast. En als hij iets vast stelt, dan moet het wel de moeite waard zijn. Dat is genoeg.

Groningen ‘Stad’

De stad Groningen – kortweg ‘Stad’ – komt met ruim 200000 inwoners op de zevende plaats voor in de lijst van grootste steden van Nederland. Met de Rijksuniversiteit heeft de stad internationale allure. Naast veel studenten uit Nederland heeft de RUG dan ook veel internationale studenten. Daarnaast zetelt de Gasunie in Groningen. Het is met grote afstand de grootste plaats van de provincie Groningen.

Hasseberg

De provincie heeft een oppervlakte van 2960 vierkante kilometer en telt ruim 582000 inwoners. Het hoogste punt van de provincie ligt vlak bij Sellingen. De Hasseberg meet 14,6 meter en is lager dan menig boom, duin of gebouw. Hoewel Schiermonnikoog voornamelijk ten noorden van de provincie ligt behoort het eiland tot Friesland. De boot naar het eiland vertrekt uit de haven van Lauwersoog, wel behorend tot Groningen.

Gemeentelijke herindelingen

Gemeentelijke herindelingen doen er in deze lijst niet toe. Een gemeente als Hoogezand-Sappemeer bijvoorbeeld is met ingang van 2018 gefuseerd met Slochteren en heet nu Midden-Groningen. We kijken puur naar de plaatsen en het aantal inwoners per plaats. Dus wat zijn de grootste plaatsen en hoeveel mensen wonen er? Hier een top 10 lijstje!
Top 10 grootste plaatsen van Groningen

  1. Ter Apel – 9.671 inwoners
  2. Leek – 10.819 inwoners
  3. Appingedam – 11.908 inwoners
  4. Haren – 15.455 inwoners
  5. Hoogkerk – 15.750 inwoners
  6. Delfzijl – 17.080 inwoners
  7. Winschoten – 18.160 inwoners
  8. Veendam (inclusief buitengebied) – 21.005 inwoners
  9. Hoogezand – 21.850 inwoners
  10. Groningen – 202.567 inwoners

CBS/Statline