Top 10 grootste plaatsen van Flevoland

Honderd jaar geleden was Flevoland onderdeel van de Zuiderzee. Nu is het de snelst groeiende provincie als er gekeken wordt naar inwonertal. Wat zijn de grootste plaatsen van Flevoland? Hierbij kijken we naar de afzonderlijke woonplaatsen en niet naar de gemeentes.

IJsselmeer

Zoet water aan de ene kant, aan de andere kant is het water zout. De Afsluitdijk, in slechts vijf jaar gebouwd onder leiding van ingenieur Lely, vormt vanaf 1932 de grens tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Het is een van de grootste infrastructurele projecten uit de Nederlandse geschiedenis. Met de aanleg van de dijk werd het bovendien mogelijk om grote stukken land in te polderen. In totaal kreeg Nederland er door de drooglegging 1.411 vierkante kilometer aan landoppervlakte bij. In 1986 kreeg Flevoland de officiële status van provincie.

Lelystad

Lelystad is de hoofdstad van de provincie. Bovendien is het met bijna 78 duizend inwoners de tweede stad na Almere. Met Bataviastad als outlet heeft de stad een toeristische attractie van formaat. Het aantal bezoekers groeide in 2019 tot 2,8 miljoen per jaar. Het Fashion Centre is ongekend populair. Het centrum van Lelystad daarentegen is troosteloos treurig. Leegstand is al jarenlang het decor.


Almere

Almere is meer een verzameling VINEX-wijken dan een stad op zichzelf. Zo bestaat Almere uit Almere Buiten, Almere Stad, Almere Haven, Almere Poort, Almere Pampus en Almere Hout. En bovendien zit er nog veel rek in de groeicapaciteit. Zo willen CDA en D66 Almere op korte termijn uitbreiden met tienduizenden extra woningen. Met 211.742 inwoners is Almere al ruimschoots de grootste plaats van Flevoland. Maar wat zijn de anderen? Wat zijn de grootste plaatsen van Flevoland en hoeveel inwoners tellen ze? We kijken naar de woonplaatsen, aangezien de provincie uit zes gemeenten bestaat.Top 10 grootste plaatsen van Flevoland

  1. Ens – 3.065 inwoners
  2. Marknesse – 3.690 inwoners
  3. Swifterband – 6.330 inwoners
  4. Biddinghuizen – 6.345 inwoners
  5. Urk – 20.776 inwoners
  6. Zeewolde – 22.309 inwoners
  7. Emmeloord – 26.055 inwoners
  8. Dronten – 28.125 inwoners
  9. Lelystad – 77.893 inwoners
  10. Almere – 211.742 inwoners

BAG

Dit zijn de grootste Vinex-wijken