Top 10 grootste plaatsen van Asturië (Asturias)

De autonome regio Asturië is een van de meest onherbergzame regio’s van Spanje. In feite bestaat de provincie in het noorden van Spanje uit een verzameling zeer steile bergen met bijbehorende diepe dalen. De noordkust herbergt een aantal mooie havenplaatsen, waaronder Gijón. Deze kustplaats telt met een inwonertal van 260 duizend bijna een kwart van alle inwoners van Asturias. Gijón staat dus ook eerste op de lijst van grootste plaatsen van Asturië.

Hoofdstad Asturië

Hoewel Gijón dus de grootste stad van Asturias is, is het niet de hoofdstad van het prinsdom (Principado de Asturias). Dat is de stad Oviedo, ongeveer dertig kilometer landinwaarts. Oviedo fungeert nog steeds als belangrijke tussenplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela in Galicië. Met 210 duizend inwoners is Oviedo de tweede stad van Asturië.

Alto de El Angliru

Wielerliefhebbers kennen ongetwijfeld de Alto de El Angliru. Deze beklimming is een van de zwaarste die de wielrenners voorgeschoteld kunnen krijgen. Stijgingspercentages die boven de 20 procent uitkomen nopen sommige renners de beklimming zigzaggend te ondergaan. En hoewel de beklimming pas acht keer is opgenomen in het parcours van de Vuelta, is het steevast een spektakel. Dat wil zeggen als de Alto niet in nevelen gehuld is; Asturië staat niet bekend vanwege het mooie weer. Door de overvloedige regenval is het dan ook een van de groenste autonome regio’s.


Neandertalers

De Neandertalers konden de regio trouwens al waarderen. Zo zijn er in de grot van El Sidrón fossiele resten aangetroffen die wijzen op een bewoning van circa 50.000 jaar geleden. Ook in de mooie kustplaats Ribadesella hebben archeologen wandschilderingen aangetroffen die dateren uit het Laat-paleolithicum (40.000 jaar geleden). Met 5.686 inwoners valt Ribadesella overigens net buiten de top-10 grootste plaatsen van Asturië. Welke plaatsen staan er wel in? Hier een overzicht!Top 10 grootste plaatsen van Asturië

  1. Villaviciosa – 14.869 inwoners
  2. Corvera de Asturias – 15.570 inwoners
  3. San Martín del Rey Aurelio – 15.665 inwoners
  4. Castrillón – 22.299 inwoners
  5. Mieres – 37.026 inwoners
  6. Langreo – 38.683 inwoners
  7. Pola de Siero – 51.608 inwoners
  8. Avilés – 76.874 inwoners
  9. Oviedo – 217.552 inwoners
  10. Gijón – 268.896 inwoners

bron 2021 INE
Dit zijn de grootste steden van Spanje