Top 10 grootste onbewoonde eilanden

Veel mensen dromen van het leven op een onbewoond eiland. De dag doorbrengen met liggen op een hangmat tussen twee palmen. Een vers gevangen vis roosteren boven het vuur. Papaya’s er bij voor de vitaminen en vers sap uit een kokosnoot, eventueel aangelengd met wat rum uit een tijdens het strandjutten gevonden kruikje. Het leven op de grootste onbewoonde eilanden is echter van een andere orde.

Robinson Crusoe

Een van de eerste verhalen over het stranden op een onbewoond eiland na schipbreuk was ‘Robinson Crusoe’ van de Engelse schrijver Daniel Defoe. Dit fictieve dagboek gaat over iemand die 28 jaar op een verlaten eiland doorbrengt en daar allemaal avonturen meemaakt. De hoofdpersoon bouwt een primitief onderkomen, verbouwt graan, fokt geiten en leest de Bijbel om de tijd te doden. Een eenvoudig bestaan inderdaad. Uiteindelijk keert Robinson Crusoe als vermogend man – de plantages legden hem geen windeieren – terug naar Engeland.

Blue Lagoon

‘Een sensueel verhaal over pure liefde’. Dat was de tagline van de film ‘Blue Lagoon’ (1980), die feitelijk dezelfde verhaallijn volgt als Robinson Crusoe. Het verschil is dat het onbewoond eiland eveneens het decor is voor de ontluikende seksualiteit tussen de twee hoofdrolspelers. Ook zij worden uiteindelijk gered en keren terug naar het kille Engeland. Tropische eilanden bieden de mogelijkheid tot een autarkisch leven. Tot op de dag van vandaag zijn er diverse onbewoonde eilanden in de tropen, bijvoorbeeld toebehorend aan de Filipijnen of aan Indonesië. Qua omvang vallen ze echter geheel in het niet bij de grootste onbewoonde eilanden ter wereld.Devon Island

De liefhebbers van een koud en bar bestaan kunnen allicht een kijkje nemen naar de volgende lijst. Ze zullen hun onderkomen bouwen van sneeuw en ijs en hun territorium delen met walrussen, zeehonden en ijsberen. Zoals de Inuit dat al eeuwen doen eigenlijk. Devon Island is met ruim 55 duizend vierkante kilometer het grootste onbewoonde eiland ter wereld. Het hoort bij de Canadese territorium Nunavut, dat overigens meer onbewoonde eilanden herbergt. Wat zijn de grootste onbewoonde eilanden ter wereld en hoe groot zijn ze? Hier een top-10!
Top 10 grootste onbewoonde eilanden ter wereld

  1. Bathurst Island (Canada) – 16.042 km²
  2. Olgujdaah Aryy (Rusland) 24.000 km²
  3. Somerset Island (Canada) – 24.786 km²
  4. Prince of Wales Island (Canada) – 33.339 km²
  5. Melville Island (Canada) – 42.149 km²
  6. Axel Heiberg Island (Canada) – 43.178 km²
  7. Berner Island (Antarctica) – 44.000 km² (bedekt met ijs)
  8. Severnyy Ostrov (Rusland) – 48.904 km²
  9. Alexander Island (Antarctica) – 49.070 km²
  10. Devon Island (Canada) – 55.247 km²

bron
Dit zijn de grootste eilanden ter wereld