Top 10 grootste niet-beursgenoteerde bedrijven

Het voordeel van een beursgang is dat een bedrijf snel vermogen kan aantrekken om te investeren in groei. Het nadeel is dat het bedrijf verantwoording moet afleggen over de cijfers. De grootste niet-beursgenoteerde bedrijven hebben in beperkte mate te maken met dergelijke regels. Toch of misschien juist daarom boeken ook deze private ondernemingen miljardenwinsten.

Vitol

Vitol is het grootste niet-beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam en het Zwitserse Geneve. In 2018 bedroeg de omzet van Vitol 231 miljard dollar. De handelaar in grondstoffen, opgericht in 1966, is echter onbekend bij het grote publiek. Slechts af en toe komt het bedrijf in het nieuws. Doorgaans gaat het dan om omstreden zaken, zoals de handel in olie van ‘African Quality’. Hierbij werd olie van goede kwaliteit vermengd met het giftige benzeen. Het bedrijf stelde zelf dat dit allemaal volgens de regels was. Het voorval heeft dan in Nederland ook geen juridisch staartje gekregen.

Trafigura

Trafigura, in omzet het tweede private bedrijf ter wereld, was ook betrokken bij het aanlengen van goede kwaliteit olie. Net als Vitol heeft Trafigura een administratief hoofdkantoor in Zwitserland, maar vindt de logistieke aansturing plaats vanuit Singapore. Het bedrijf is eerder betrokken geweest bij illegale olielozingen, omkoopschandalen en andere frauduleuze activiteiten. Het Nederlandse OM en Trafigura zijn in alle lopende strafzaken tegen het bedrijf tot een schikking van opgeteld 1,3 miljoen euro gekomen.


Staatsbedrijven

Bekende niet-beursgenoteerde bedrijf zijn bijvoorbeeld chocoladerepenproducent Mars ($ 35 miljard), het Zweedse meubelwarenhuis IKEA ($ 45,4 miljard), maar ook accountant PricewaterhouseCoopers ($ 42,4 miljard). Met deze omzetten halen ze overigens geen notering in de top-10 lijst. Staatsbedrijven, zoals de Mexicaanse oliegigant PEMEX of het Chinese Sinopec, blijven overigens buiten beschouwing. Deze bedrijven hebben weliswaar geen beursnotering, maar zijn evenmin privaat. Wat zijn in omzet de grootste niet-beursgenoteerde bedrijven? Hier een top-10!Top 10 grootste niet-beursgenoteerde bedrijven

  1. State Farm (Verenigde Staten) – $ 81,7 miljard
  2. Sunings Holding Group (China) – $ 86,0 miljard
  3. Robert Bosch GmbH (Duitsland) – $ 86,2 miljard
  4. HNA Group (China) – $ 88,5 miljard
  5. Huawei (China) – $ 105,0 miljard
  6. Koch Industries (Verenigde Staten) – $ 110,0 miljard
  7. Cargill (Verenigde Staten) – $ 114,7 miljard
  8. Schwarz Gruppe (Duitsland) – $ 119,7 miljard
  9. Trafigura (Zwitserland, Singapore) – $ 180,7 miljard
  10. Vitol (Nederland, Zwitserland) – $ 231,0 miljard

bron 2018 ondermeer

De grootste werkgevers ter wereld staan hier