Top 10 grootste Nationale Parken van Nederland

In 2018 werd het Nationaal Park Nieuw Land opgericht. Het park in Flevoland is in totaal bijna 29 vierkante kilometer groot en omvat de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en een deel van het Markermeer. Daarmee is het park in oppervlakte tweede op de lijst van de grootste nationale parken van Nederland. Wat is het grootste park en hoe groot is dat?

Waddenzee

Hoewel Nederland een behoorlijk dichtbevolkt land is met meer dan 400 inwoners per vierkante kilometer, blijft er nog genoeg ruimte over voor diverse natuur. In totaal is ruim 160 vierkante kilometer in Nederland officieel erkend als Nationaal Park. Dit komt neer op ruim drie procent van de oppervlakte van Nederland. Opvallend hierbij is dat de Waddenzee niet de status heeft van Nationaal Park.

Washington Slagbaai

Toch zijn nagenoeg alle landschapstypen en ecosystemen vertegenwoordigd. De bossen in de Hoge Veluwe, de waterrijke Biesbosch, de heide en het stuifzand van het Drents-Friese Wold, het Waddeneiland Schiermonnikoog en nog veel meer. Overigens kennen ook de Caribische eilanden een aantal Nationale Parken. Het ‘Washington Slagbaai National Park’ op Bonaire is daarvan met 5643 hectare het grootste.Staatsbosbeheer

De meeste Nationale Parken worden beheerd door de boswachters van Staatsbosbeheer. Maar in een behoorlijk aantal gevallen gaat het om particulier bezit. In die gevallen vindt het toezicht op en het onderhoud van het park veelal plaats door Vereniging Natuurmonumenten. Wat zijn de grootste Nationale Parken van Nederland? Hoeveel hectare tellen ze en in welke provincie is het gelegen?
Top 10 grootste Nationale Parken van Nederland

  1. “Nationaal Park De Hoge Veluwe” (Gelderland) – 5.500 hectare
  2. “Washington Slagbaai National Park” (Bonaire) – 5.643 hectare
  3. “Nationaal Park Lauwersmeer” (Friesland/Groningen) – 6.000 hectare
  4. “Nationaal Park Drents-Friese Wold” (Drenthe/Friesland) – 6.100 hectare
  5. “Nationaal Park De Biesbosch” (Noord-Brabant/Zuid-Holland) – 9.000 hectare
  6. “Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug” (Utrecht) – 10.000 hectare
  7. “Nationaal Park Weerribben-Wieden” (Overijssel) – 10.500 hectare
  8. “Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa” (Drenthe) – 10.600 hectare
  9. “Nationaal Park Nieuw Land” (Flevoland) – 28.900 hectare
  10. “Nationaal Park Oosterschelde” (Zeeland) – 37.000 hectare

diverse bronnen