Top 10 grootste meren van Italië

In de voorlaatste etappe van de Giro d’Italia koerst het peloton een flink deel langs het Lago Maggiore, in oppervlakte een van de grootste meren van Italië. Jaarlijks vieren miljoenen toeristen hun vakantie aan of op een van de vele meren die het land rijk is. Met name de meren in het noordelijk deel van het land zijn geliefd vanwege hun kraakhelder water en de omringende Alpen.

Gletsjers

De bekende Alpenmeren zoals het al eerder genoemde Lago Maggiore, maar bijvoorbeeld ook het Gardameer, vinden hun oorsprong in de laatste ijstijden, waarvan de laatste ongeveer 12.000 jaren geleden plaatsvond. Het ijspak op de Alpen was in die tijd nog veel groter en de huidige meren waren destijds enorme gletsjers. Aan weerszijden van diverse meren zijn dan ook nog morenen waar te nemen. Deze sedimenten van puinsteen vormden de zijkanten van het gletsjerlichaam. Niet alleen toeristen, maar glaciologen komen in de Italiaanse Alpen aan hun trekken.

Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno is een volstrekt ander type meer dan de gletsjermeren. Met een oppervlakte van 128 km² staat het evenwel in de lijst van de grootste meren van Italië. Lago Trasimeno is een ondiep meer vol met modder, maar wel bijzonder rijk aan vis. Het is een zogenaamd endoreïsch meer, een meer dat geen afvoer naar zee heeft. Ten tijde van de Romeinen was het meer bovendien al eens decor van een veldslag tussen de Carthaagse generaal Hannibal en de Romeinse troepen onder leiding van Gaius Flaminius Nepos. Hannibal zegevierde overigens tot grote schrik van Rome.Kratermeer

Het Meer van Bolsena is gelegen op de bodem van een uitgedoofde vulkaan. Het meer werd ongeveer 370.000 jaar geleden gevormd na het ineenstorten van een caldera van de vulkanische Monti Volsini. Met een oppervlakte van 114,5 km² is het Meer van Bolsena het grootste kratermeer van Europa. Het meer was in de Middeleeuwen geliefd bij rijke families zoals bijvoorbeeld het huis Farnese. Zoals ook de andere meren in de lijst is ook dit meer geliefd bij toeristen. Wat zijn in oppervlakte de grootste meren van Italië? Hier een top-10 grootste meren van Italië!
Top 10 grootste meren van Italië

  1. Meer van Lugano – 50,5 km²
  2. Lago di Lesina (Puglia) – 51,4 km²
  3. Meer van Bracciano – 56,5 km²
  4. Lago di Varano (Puglia) – 60,5 km²
  5. Meer van Iseo – 65,3 km²
  6. Meer van Bolsena – 114,5 km²
  7. Meer van Trasimeno – 128 km²
  8. Comomeer – 145,9 km²
  9. Lago Maggiore – 212,2 km²
  10. Gardameer – 370 km²

bron
Dit zijn de grootste meren ter wereld