Top 10 grootste hotelketens

We hadden het al eens over de grootste hotels ter wereld. Nu richten we ons op de grootste hotelketens ter wereld. Welke zijn dat? Waar komen ze vandaan? En om tot een rangschikking te komen, wat is het totaal aantal kamers dat de hotels tot hun beschikking hebben?

Van der Valk

In Nederland is Van der Valk de grootste hotelketen. De 98 vestigingen (68 in Nederland, 13 in Duitsland, 9 in België, 1 per benedenwinds eiland en zelfs eentje in Florida) worden door middel van een franchise-constructie geleid door een rechtstreekse afstammeling van oprichter Martien van der Valk. Hij bouwde in 1939 een dranklokaal in Voorschoten om tot hotel en stond daarmee aan de basis van een roemrucht familiebedrijf.

Hotels China

Internationaal gezien stelt van der Valk weinig voor. De hotelbusiness is een miljardenindustrie geworden, waarbij op diverse niveaus van luxe wordt gestreden om de gunst en het geld van de consument. Uiteraard klopt China steeds steviger op de deur van de internationale hotelmarkt. Vooralsnog echter domineert de Anglosaksiche markt de branche.

Overnames en fusies

De meeste ketens in de top 10 werken wereldwijd en biedt de consument de mogelijkheid overal ter wereld een vergelijkbaar niveau van comfort te genieten. De opmars van de Chinezen blijft op dit moment beperkt tot de (overigens immense) Chinese markt en enkele omringende landen. Het is de vraag wanneer dit leidt tot een van de grootste overnames of fusies ooit in hotelland.

Voor de rangschikking van de grootste hotelketens kijken we naar het aantal kamers en niet naar het aantal filialen. Hoeveel kamers tellen ze? En welke zijn het? Hier een top 10 van de grootste hotelketens!
Top 10 hotelketens naar aantal kamers

  1. Best Western Hotels, Verenigde Staten – 293,059 kamers
  2. Huazhu Hotels Group, China – 372,464 kamers
  3. BTG Homeinn hotel group, China – 373,560 kamers
  4. Choice Hotels, Verenigde Staten – 525,573 kamers
  5. AccorHotels, Frankrijk – 616,181 kamers
  6. Wyndham Worldwide, Verenigde Staten – 697,607 kamers
  7. Jin Jiang International, China – 700,000+ kamers
  8. InterContinental Hotels Group (IHG), Verenigd Koninkrijk – 798,075 kamers
  9. Hilton Worldwide, Verenigde Staten – 825,747 kamers
  10. Marriot International, Verenigde Staten – 1,170,367 kamers