Top 10 grootste havens ter wereld

Nog niet zo lang geleden lagen de grootste havens ter wereld voor een belangrijk deel in Europa en Noord-Amerika. Maar de economische opmars die Azie met name onder aanvoering van China in de laatste decennia doormaakte, heeft er voor gezorgd dat ’s werelds grootste havens nu op dat continent te vinden zijn. Ook het volume van de vracht is alleen maar toegenomen.

Rotterdam was jarenlang de grootste haven ter wereld. En nog steeds staat Rotterdam in de top 10, in ieder geval als er gekeken wordt naar het volume gemeten in (miljoenen) ton. In een andere eenheid komt Rotterdam op de 11e plaats. Hierbij gaat het om TEU, ofwel het aantal containers dat gelost of geladen wordt. TEU staat voor staat voor “twenty feet equivalent unit”. 1 TEU is een container van 20 voet lang, 8 voet breed en meestal 8,5 voet hoog. Deze meting is minder nauwkeurig dan het aantal tonnen.
Andere grote havens in Europa zijn die van Antwerpen en die van Hamburg. Toch staan die niet in de top 10 lijst, die zoals je ziet met name door China gedomineerd wordt. Hoeveel miljoenen ton goederen worden er geladen en gelost in de grootste havens ter wereld? Hier staat alles helder beschreven!Top 10 grootste havens ter wereld

  1. Haven van Busan, Zuid-Korea – 298 miljoen ton
  2. Haven van Dalian, China – 303 miljoen ton
  3. Haven van Qingdao, China – 400 miljoen ton
  4. Haven van Suzhou, China – 428 miljoen ton
  5. Haven van Rotterdam, Nederland – 451,5 miljoen ton
  6. Haven van Ningbo, China – 453 miljoen ton
  7. Haven van Guangzhou, China – 460 miljoen ton
  8. Haven van Tianjin, China – 476 miljoen ton
  9. Haven van Singapore, Singapore – 537.6 miljoen ton
  10. Haven van Shanghai, China – 744 miljoen ton

bron 2012