Top 10 grootste haaien ter wereld

Ook aan de Nederlandse en Belgische kust komen haaien voor. Bijvoorbeeld de Doornhaai (Squalus acanthias) die met een lengte van 120 centimeter zeker niet tot de grootste haaien ter wereld behoort. Ook de Reuzenhaai (Cetorhinus maximus) komt in de Noordzee voor. Met zijn lengte van wel acht meter hoort hij wel bij de grootste haaien. Gevaarlijk voor mensen is hij allerminst. Hij voedt zich vooral met plankton.

Sommige mariene biologen vermoeden overigens dat het een kwestie van tijd is voordat de gevaarlijker haaiensoorten zoals de dodelijke Witte Haai en de Blauwe Haai zich in ‘onze’ wateren vestigen. Andere wetenschappers beweren overigens dat deze haaien geen schijn van kans maken als gevolg van de overbevissing. Ze beweren dat de visstand in de Noordzee de komende vijftig jaar alleen maar zal afnemen. Daardoor hebben de haaien hier geen prooi en dus geen reden om zich hier te vestigen.

Groter betekent overigens niet per definitie gevaarlijker. De twee grootste haaien ter wereld voeden zich bijvoorbeeld met plankton. Van de lijst grootste haaien ter wereld staan alleen de Witte Haai en de Tijgerhaai als voor de mens gevaarlijke haaien in de top 10. De Great White heeft inmiddels 84 dodelijke slachtoffers gemaakt. Gevaarlijk is dan overigens relatief als je het vergelijkt met het aantal verkeersdoden per jaar alleen al in Nederland.De kans dat het strand van Scheveningen decor wordt van een film als Jaws lijkt nagenoeg nihil. De Reuzenhaai laat zich überhaupt niet aan de kust zien, tenzij hij oververmoeid of al dood aanspoelt op het strand. Voor de ontmoetingen met grote haaien moet je toch echt elders zijn. Bijvoorbeeld in Sydney, waar een enorme Witte Haai is gevangen. Wat zijn de grootste haaien ter wereld? Hoe lang zijn de grootste exemplaren die ooit gevangen zijn?
Top 10 grootste haaien ter wereld

  1. Grootoogvoshaai (Alopias superciliosus) – 4,88 meter
  2. Stompsnuitzeskieuwshaai (Haxanchus griseus) – 5,49 meter
  3. Voshaai (Alopias vulpinus) – 6,10 meter
  4. Grote Hamerhaai (Sphyma mokarran) – 6,10 meter
  5. Groenlandse Haai (Somniosus microphalus) – 6,40 meter
  6. Pacifische IJshaai (Somniosus pacificus) – 7,01 meter
  7. Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) – 7,92 meter
  8. Witte Haai (Carcharodon carcharias) – 7,99 meter
  9. Reuzenhaai (Cetorhinus maximus) – 12,19 meter
  10. Walvishaai (Rhincodon typus) – 12,64 meter

bron