Top 10 grootste Griekse eilanden

Het eiland Mykonos is niet alleen rijk aan stranden, maar ook aan hotels voor homo’s. Het eiland Lesbos komt tegenwoordig vooral in het nieuws vanwege de vluchtelingen. Beide eilanden vallen onder Atheens gezag, maar ze zijn bij lange na niet de grootste Griekse eilanden.

Egeïsche Zee

De meeste Griekse eilanden liggen in de Egeïsche Zee, die de natuurlijke grens vormt tussen Turkije en Griekenland. Dankzij de geïsoleerde ligging in de Middellandse Zee en de beperkte toevoer van water uit de Zwarte Zee is het zoutgehalte relatief hoog. De Egeïsche Zee heeft een maximale diepte van 3,5 kilometer. Het is een seismisch actief gebied; het eiland Santorini bijvoorbeeld bestaat voor een deel uit een ondergelopen krater. In de Ionische Zee, in het westen van Griekenland, liggen overigens ook nog een aantal (grote) eilanden, zoals bijvoorbeeld de geliefde toeristische bestemming Corfu.

Kreta

Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 18000 jaar geleden, stond het water ongeveer 130 meter hoger dan tegenwoordig. In het Bronzen Tijdperk ontstonden er twee beschavingen. De Myceense beschaving besloeg de Peloponnesus en het grootste deel van de westelijk gelegen eilanden; dankzij de Mionische beschaving werd het eiland Kreta – het grootste Griekse eiland – het centrum van de handel in de Middellandse Zee. Kreta fungeerde in die tijd (tot 1200 voor Christus) als een knooppunt van beschavingen. Ondermeer Anatolië, Kanaän, het oude Egypte, Mesopotamië waren gelijktijdige voorbeelden van opbloeiende beschavingen.


Toerisme

Hoewel landbouw en visserij de economie van de Griekse eilanden enigszins opstuwen, vallen de inkomsten hiervan volledig in het niet bij die van het toerisme. Jaarlijks verkiezen miljoenen toeristen de zekerheid van zon en strand van de eilanden. Bovendien kan ook de liefhebber van geschiedenis en cultuur zijn hart ophalen. De rijke geschiedenis is tot op de dag van vandaag te zien in diverse artefacten. De grootste Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor ‘island hopping’. Tussen diverse eilanden bestaat er een verbinding met de veerboot. En zeilers hoeven zich niet bovenmatig in te spannen op de doorgaans rustige Egeïsche Zee. Hier een overzicht van de tien grootste eilanden van Griekenland, gemeten naar oppervlakte!Top 10 grootste Griekse eilanden

  1. Naxos – 430 km²
  2. Samos – 477 km²
  3. Lemnos – 478 km²
  4. Corfu – 593 km²
  5. Kefalonia – 781 km²
  6. Chios – 842 km²
  7. Rhodos – 1,401 km²
  8. Lesbos – 1,633 km²
  9. Euboia – 3,670 km²
  10. Kreta – 8,336 km²

bron

De grootste eilanden van Spanje