Top 10 grootste gemeenten van Nederland

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag zijn prachtige steden met een rijk verleden. Bovendien hebben ze de meeste inwoners en behoren ze wat dat betreft tot de grootste gemeenten van Nederland. En het merendeel van de bewoners is blij met de stad, met de nabijheid van winkels, musea, theaters en activiteiten die het stadsleven kleuren en verrijken. Voor de rust en de natuur moet je echter ergens anders zijn.

De brandweer rukt uit voor een dier in nood. Het blijkt dat een jong poesje in een gierput van een vervallen boerderij terechtgekomen is. Na wat inspanningen is het poesje weer verenigd met de bazin. Snackbarhouder jaagt overvaller weg met bijl. Of tractor rijdt in sloot, boer maakt het goed. Andere koppen in het lokale krantje, waarin het nieuws van een week is verzameld. Heel wat anders dan liquidaties, wegwerkzaamheden die de automobilist tot wanhoop drijven, gerommel in de PVDA-fracties van nagenoeg alle steden in Nederland, mishandelingen en andere zaken die de nadelen van het stadse leven accentueren.

Noordoostpolder

Voor de rust van het platteland kijken we naar de grootste gemeentes in oppervlakte. Waar moet je heen? Tot 1 januari 2016 voerde de gemeente Noordoostpolder de lijst aan. Emmeloord is hier de grootste plaats. Je mag van geluk spreken als er hier op zondag een snackbar open is. Verder is dit een krimpgebied; steeds meer inwoners pakken voorgoed hun biezen, wellicht veroorzaakt door de immense windturbines die langs de dijken van het IJsselmeer zijn opgetrokken. Hier komt de bus een keer per dag langs. De trein is hier nog nooit geweest.

Hier ook de andere gemeenten die de top 10 van de grootste gemeentes in oppervlakte van Nederland completeren.
Top 10 grootste gemeenten van Nederland

  1. Dronten – 334,35 km²
  2. Emmen – 337,48 km²
  3. Apeldoorn – 339,96 km²
  4. Midden-Drenthe – 341,53 km²
  5. Westerkwartier – 345,28 km²
  6. De Friese Meren – 356,43 km²
  7. Hollands Kroon – 357,60 km²
  8. Noordoostpolder – 460,05 km²
  9. Het Hogeland – 486,6 km²
  10. Súdwest-Fryslân – 578,00 km²

bron

NB Het Hogeland is per 1 januari 2019 op de 2e plaats te vinden