Top 10 grootste eilanden van de Caribische Zee

In plaats van mist, sneeuw en ijs nemen we vandaag een kijkje naar de Cariben. Deze gordel van eilanden vormt de grens tussen enerzijds de Atlantische Oceaan en anderzijds de Caribische Zee en de Golf van Mexico. De Cariben bestaan in totaal uit enkele duizenden eilanden. Maar wat zijn de grootste eilanden van de Caribische Zee?

Curaçao

Met een oppervlakte van 444 km² staat het Benedenwindse eiland Curaçao op een 25e plaats van de grootste Cariben. Het eiland, behorend bij het Koninkrijk der Nederlanden, telt bijna 160.000 inwoners, waarmee het een redelijk dichtbevolkt eiland is. Ten zuidoosten van Curaçao ligt Klein-Curaçao, een onbewoond eiland van 1,7 km². Het eilandje is door fosfaatwinning afgegraven, waardoor het veel van zijn vegetatie verloor.

Caribische Zee

De Caribische Zee (sommigen zeggen Caraïbische Zee) heeft een oppervlakte van ruim 2,7 miljoen km². In de Kaaimantrog, tussen de Kaaimaneilanden en Jamaica, bevindt zich met een diepte van 7.686 meter het diepste punt. De zee is grotendeels gelegen op de Caribische Plaat. Aan de randen van de plaat is er sprake van seismische activiteit. Het eiland Montserrat werd in 1995 voor de helft onbewoonbaar als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Ander seismisch geweld bijvoorbeeld is recenter. Een aardbeving met magnitude van 7,1 trof Haïti tien jaar geleden. Naar schatting lieten minimaal 92 duizend mensen het leven.


Hispaniola

Cuba is met 105,806 km² het grootste eiland van de Caribische Zee. Op de tweede plaats staat het eiland Hispaniola (76,479 km²), dat staatkundig verdeeld is tussen Haiti en de Dominicaanse Republiek. Ook een aantal eilanden van de Bahama’s is goed vertegenwoordigd op de lijst van grootste eilanden van de Caribische Zee. Wat zijn de grootste eilanden, hoe groot zijn ze en tot welk land behoren ze! Hier de grootste Caribische eilanden!Top 10 grootste Caribische eilanden

  1. Grand Bahama Island – 1,373 km² (Bahama’s)
  2. South Andros Island – 1,447km²(Bahama’s)
  3. Great Inagua Island – 1,543km² (Bahama’s)
  4. Isla de la Juventud – 2,237km² (Cuba)
  5. North Andros Island – 3,439km² (Bahama’s)
  6. Trinidad – 4,827 km² (Trinidad & Tobago)
  7. Puerto Rico – 8,896 km² (Puerto Rico)
  8. Jamaica – 11,188 km² (Jamaica)
  9. Hispaniola – 76,479 km² (Haiti/Dominicaanse Republiek)
  10. Cuba – 105,806 km² (Cuba)

bron

Hier ook de grootste waddeneilanden