Top 10 grootste drankproducenten

Pernod-Ricard, een van de grootste drankproducenten ter wereld, ligt onder vuur. De Franse drankgigant zou haar personeel aansporen tot overmatige alcoholconsumptie. Pernod-Ricard is de broodheer van 18,914 mensen.

Pastis

Een aantal oud-werknemers is uit de school geklapt over de ‘drinkcultuur’ binnen de multinational. Zo zouden vertegenwoordigers worden aangemoedigd om met hun klanten mee te drinken. Vergaderingen gleden naadloos over in bacchanalen, waarbij de pastis rijkelijk vloeide. Pastisproducent Ricard vormde de basis van het bedrijf. Tegenwoordig vertegenwoordigt Pernod-Ricard merken als Jameson, Absolut, Havana Club, maar bijvoorbeeld ook Mumm Champagne.

Sterke drank

Sterke drank is een belangrijke peiler in de omzet van de grootste producenten van alcoholische dranken, maar de twee grootste drankproducenten ter wereld behalen het grootste deel van hun omzet op bier. Het Belgische Anheuser-Busch InBev is met een omzet van 56,4 miljard dollar niet alleen de grootste bierproducent ter wereld, maar ook de grootste drankproducent.

Heineken

Heineken Holding volgt met een omzet van 24,7 miljard dollar op een gepaste afstand. De bierbrouwer uit Zoeterwoude levert in Nederland bier aan tal van horecagelegenheden, maar heeft in het portfolio ook wijn zitten. Het wijnaandeel van de omzet van Heineken is echter marginaal.Japan

Japan is qua drank vooral bekend vanwege de rijstwijn sake, maar heeft ook een aantal populaire biermerken in huis. Asahi en Kirin zijn niet alleen in Japan geliefd, maar in een groot deel van Azië. Net als de andere drankproducenten in de lijst hebben ook deze producenten een miljardenomzet.Top 10 grootste drankproducenten

  1. Kweichow Moutai, China – $ 8,5 miljard
  2. Carlsberg, Denemarken – $9,4 miljard
  3. Pernod-Ricard, Frankrijk – $ 10.2 miljard
  4. Molson Coors Brewing, Verenigde Staten – $ 10,9 miljard
  5. Suntory Holdings, Japan – $ 11,0 miljard
  6. Diageo, Verenigd Koninkrijk – $ 15,7 miljard
  7. Kirin Holdings, Japan – $ 16,6 miljard
  8. Asahi Group Holdings, Japan – $ 19,4 miljard
  9. Heineken Holding, Nederland – $ 24,7 miljard
  10. Anheuser-Busch InBev, België – $ 56,4 miljard

bron

Hier ook de meest gedronken wodkas