Top 10 grootste dierentuinen (naar aantal bezoekers)

De dierentuinen in Nederland behoren tot de populairste attracties. Jaarlijks ontvangen de dierentuinen ongeveer 10 miljoen bezoekers. Veel kinderen, verliefde paartjes, maar ook steeds meer senioren zoeken hun vertier bij de aapjes. Wat zijn de grootste dierentuinen naar aantal bezoekers? Welke staan allemaal in de top 10 en waar moet je zijn voor een bezoekje aan de dieren?

Een van de speerpunten van de Partij voor de Dieren is de sluiting van alle dierentuinen in Nederland. In hun ogen zou de dierentuin omgevormd moeten worden tot een ’tijdelijke opvang voor dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden’. De formulering alleen al roept wat vraagtekens op. Je kan de leeuwen in het pas verbouwde Wildland’s moeilijk terugsturen naar de savanne. En de ijsberen hebben het zo slecht nog niet, zou je zeggen. Ze terugsturen naar de Noordpool is met de in rap tempo smeltende ijskappen een veel wreder lot. Het belang van de dieren moet immers wel voorop staan.
Opmerkelijk genoeg hebben sommige exemplaren van inmiddels uitgestorven dieren hun laatste adem uitgeblazen in Artis. Zowel de Blauwe Antilope als de Quagga (half zebra, half paard) lieten het leven in de bekende Amsterdamse dierentuin, terwijl hun voorvaderen het landschap van zuidelijk Afrika bewoonden. Natura Artis Magistra, zoals de volledige naam luidt, is met 1,35 miljoen bezoekers net niet de populairste dierentuin van Nederland. Maar welke is dat wel? Wat zijn in Nederland de grootste dierentuinen naar aantal bezoekers? Hoeveel bezoekers trekken deze dierenparken op jaarbasis en waar vinden we ze? Hier een top 10 lijst!
Top 10 grootste dierentuinen (naar aantal bezoekers)

  1. GaiaZoo, Kerkrade – 475000 bezoekers
  2. Apenheul, Apeldoorn – 582000 bezoekers
  3. Dolfinarium, Harderwijk – 643000 bezoekers
  4. Wildlands Adventure Zoo, Emmen – 779000 bezoekers
  5. Dierenpark Amersfoort, Amersfoort – 810000 bezoekers
  6. Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek – 904000 bezoekers
  7. Ouwehands Dierenpark, Rhenen – 998000 bezoekers
  8. Burger’s Zoo, Arnhem – 1040000 bezoekers
  9. Artis, Amsterdam – 1353000 bezoekers
  10. Diergaarde Blijdorp, Rotterdam – 1520000 bezoekers

bron 2015: NBTC Holland Marketing