Top 10 grootste champagnehuizen

Met oud en nieuw knallen veel mensen een fles champagne open, uiteraard tot grote vreugde van de slijters die zo op de laatste dag van het jaar de kas nog even flink kunnen spekken. En natuurlijk zijn ook de producenten van champagne ook blij met deze gewoonte. Maar wat zijn de grootste champagnehuizen en hoeveel flessen champagne produceren ze per jaar?

Belgen

De Fransen, de Belgen en ook de Britten drinken veel meer champagne dan de Nederlanders. In België bijvoorbeeld is het een goede gewoonte om op zondag een fles open te trekken en er van te genieten bij de lunch met de familie. Veel Belgen halen de champagne dan ook in de streek Champagne, net over de grens. Vaak bezoeken ze dan hun vertrouwde adresjes, de kleinere boeren binnen de appellation. Deze producenten maken prachtige champagnes voor een relatief lage prijs.

LVMH

Want bij de grootste champagnehuizen gaat vooral veel geld naar de marketing. De ‘M’ van Moet & Chandon is dezelfde ‘M’ van het beursgenoteerde LVMH-concern. Nu is dit dan ook het grootste champagnehuis ter wereld in termen van productie. Bij de andere champagneproducenten in de volgende lijst is het niet anders. Het zijn de zogenaamde ‘Grandes Marques’, de gerenommeerde producenten. De gemiddelde prijs voor een fles zit al snel op de 40
euro. De kwaliteit is hoog en consistent.

Kleinere champagneproducenten

Toch is het de moeite waard om de streek de verkennen en voor de helft van het bedrag of zelfs minder een champagne te halen bij een kleinere producent. Zij produceren weliswaar veel minder dan de grootste champagnehuizen ter wereld, maar de kwaliteit is minstens gelijk of zelfs beter. Maar goed, wat zijn de grootste champagnehuizen ter wereld en wat is het volume van de productie! Hier is een top 10 lijst met de grootste champagnehuizen!
Top 10 grootste champagnehuizen

  1. Perrier-Jouët, Epernay – 211,000 kisten
  2. Lanson, Reims – 352,000 kisten
  3. Pommery, Reims – 410,000 kisten
  4. Taittinger, Reims – 464,000 kisten
  5. Piper-Heidsieck, Reims – 520,000 kisten
  6. Laurent-Perrier, Tours-sur-Marne – 580,000 kisten
  7. Mumm, Reims – 639,000 kisten
  8. Nicolas Feuilatte*, Chouilly – 800,000 kisten
  9. Veuve Clicquot-Ponsardin, Reims – 1,450,000 kisten
  10. Moët & Chandon, Epernay – 2,210,000 kisten

NB 1 kist telt 12 flessen, ofwel 9 liter
* Nicolas Feuilatte wordt niet gezien als Grande Marque

bron