Top 10 grootste bierbrouwers ter wereld

Bier. Als kind wil je al van het glas nippen, al was het maar voor de witte snor. En bier is na water en thee ook de meest gedronken drank ter wereld. De Belgen staan bekend om hun bijzondere kwaliteitsbieren, traditioneel en ambachtelijk gebrouwen, vaak nog door monniken. Maar ze behoren niet tot de grootste bierbrouwers ter wereld. Of toch?

Al sinds de mens in de neolithische tijd (9500 jaar voor Christus) tarwe leerde cultiveren is er sprake van bier. Dit ontstond van nature doordat de suikers gingen fermenteren. Het gevolg was een drankje waarvan mensen blij en gezellig werden. Bovendien kon je er goed op mediteren. Overigens ging het niet om het bier dat we tegenwoordig kennen. Veelal werd de drank aangelengd met honing of fruitsap. Pas na de Industriele Revolutie veranderde bier van een ambachtelijk vervaardigd product tot een drank die op industriële schaal geproduceerd kon worden. De kennis over gisten hielp daarbij enorm.

150 miljard liter bier

Tegenwoordig wordt er wereldwijd bijna 150 miljard liter bier per jaar gebrouwen. De grootste bierbrouwers ter wereld nemen daarbij een fors aandeel voor hun rekening. Het zijn de producenten van de bekendste biermerken, die enorme marketingbudgetten beschikbaar stellen om de consument te overtuigen van de kwaliteit en het goede gevoel dat het bier oproept. In Nederland kennen we natuurlijk het ‘ambachtelijke’ Grolsch, het vriendenbiertje Amstel en het kosmopolitische Heineken. Allemaal sterke merken van grote brouwers. Maar hoe zit het wereldwijd? Wat zijn de grootste bierbrouwers? Onder welke merken komen de bieren uit? En hoeveel liter bier brouwen ze jaarlijks? Hier is een lijst met de grootste bierbrouwers ter wereld!Top 10 grootste bierbrouwers ter wereld

  1. Boston Beer Company (Samuel Adams Lager), USA – 293 miljoen liter
  2. Yuengling & Sons (Yuengling Lager), USA – 409 miljoen liter
  3. Asahi Breweries (Asahi Super Dry), Japan – 2,4 miljard liter
  4. Tsingtao Brewery (Tsingtao Draft Beer – 6,0 miljard liter
  5. Pabst Brewing Company (Pabst Bleu Ribbon), USA – 10,1 miljard liter
  6. China Resource Snow Breweries (Snow Beer), China – 10,6 miljard liter
  7. Carlsberg Group (Tuborg, Kronenberg), Denemarken – 12,0 miljard liter
  8. Heineken NV (Heineken), Nederland – 17,2 miljard liter
  9. SABMiller (Castle, Grolsch), Zuid-Afrika – 19 miljard liter
  10. Anheuser Busch Inbev (Budweiser, Beck’s, Stella Artois), Belgie – 35,3 miljard liter

bron