Top 10 grootste bibliotheken ter wereld

Ruim 4500 jaar geleden werd er in Mesopotamie voor het eerst geschreven. Schrijvers hadden destijds de beschikking over een kleitablet als informatiemedium. Ze konden hun bevindingen inkrassen of bikken met een naald. De geschiedenis was begonnen. Het heeft uiteindelijk geleid tot een immense collectie aan media. Een groot deel daarvan is te vinden in de grootste bibliotheken ter wereld.

Koninklijke Bibliotheek

De grootste bibliotheek in Nederland is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De collectie bevat ongeveer 3,5 miljoen stuks bibliotheekmateriaal, waarvan 2,5 miljoen boeken. In vergelijking met de ons omringende landen is de collectie relatief klein. De Belgen doen het met 6 miljoen stuks in hun Koninklijke Bibliotheek in Brussel wat dat betreft veel beter.

Alexandrië

De eerste bibliotheek ter wereld was de bibliotheek van het Egyptische Alexandrië met een geschatte collectie van 500 duizend mediadragers. In die tijd ging het veelal om papyrusrollen en kleitabletten. Collecties van bibliotheken bestaan voor een belangrijk deel uit boeken. Ook andere dragers van informatie kunnen uiteraard worden verzameld. Het gaat dan bijvoorbeeld om foto’s, kaarten, brieven, audiofragmenten en films. Een goed gevulde bibliotheek vereist wel wat ruimte.

The British Library

De grootste bibliotheek ter wereld is the British Library in Londen. Opgeteld is hier 625 kilometer aan plankruimte. Dus zelfs met een Aston Martin Vanquish kost het nog wel 2 uur om er bij langs te razen. Bovendien groeit het aantal items per jaar in deze bibliotheek met circa 3 miljoen. Maar wat zijn de andere grote bibliotheken? Waar staan ze en hoeveel items staan er op de planken? Hier is een top 10 grootste bibliotheken ter wereld!
Top 10 grootste bibliotheken ter wereld

  1. Koninklijke Deense Bibliotheek, Kopenhagen – 30,2 miljoen items
  2. Nationale Bibliotheek van China, Peking – 31,2 miljoen items
  3. Bibliotheek van het Japanse parlement, Tokyo, Japan – 35,6 miljoen items
  4. Nationale Bibliotheek van Rusland, Sint Petersburg – 36,5 miljoen items
  5. Bibliothèque Nationale de France, Parijs, Frankrijk – 40 miljoen items
  6. Staatsbibliotheek van Rusland, Moskou, Rusland – 44,4 miljoen items
  7. Public Library, New York, Verenigde Staten – 53,1 miljoen items
  8. Library and Archives Canada, Ottawa, Canada – 54 miljoen items
  9. Library of Congress, Washington, Verenigde Staten – 158 miljoen items
  10. British Library, London, Verenigd Koninkrijk – 170 miljoen items

bron