Top 10 grootste bedrijven van Zwitserland

Zwitserland wemelt van de jodelende boerenkinkels die op zoek zijn naar bergkruiden voor keelpastilles. Inderdaad herbergt het land een fors aantal van de hoogste Alpentoppen. Maar achter die natuurlijke façade gaat een weelderige economie schuil. Maar liefst 156 van de grootste bedrijven van Zwitserland hebben een omzet van meer dan een miljard euro.

Zwitserse bankwezen

Daarnaast geniet het Zwitserse bankwezen wereldfaam met banken als UBS en Credit Suisse. Ook is de BIS, de bank der banken, in de neutrale bergstaat gevestigd. Tot vrij recent gold bovendien nog het Zwitsers bankgeheim, waarbij vermogende personen hun geld buiten het zicht van de fiscus konden houden. Het is niet vreemd dat juist daardoor het land een grote aantrekkingskracht heeft gehad op de financiële en politieke elite.

Neutraliteit

Hoewel het land altijd een strikt immigratiebeleid gehanteerd heeft, was het voor illustere ex-dictators uit Afrika vrijwel nooit een probleem om zich in het land te vestigen, al dan niet in een constructie van semi-vrijwiligge ballingschap. De neutraliteit van Zwitserland betaalde zich altijd in harde pegels uit. Veel multinationals profiteren van een fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat.Grondstoffen

In de lijst van de grootste bedrijven van Zwitserland zien we dan ook vooral veel handelaren in grondstoffen terug. En hoewel Zwitserland niet aan zee grenst is het land wel de thuisbasis van een van de grootste scheepvaartbedrijven ter wereld. Met een omzet van 22,9 miljard euro valt MSC (Mediterranean Shipping Company) overigens wel buiten de top 10 van grootste Zwitserse bedrijven naar omzet. Welke bedrijven zien we terug in de top 10, binnen welke branche is het actief en hoeveel bedraagt de omzet?
Top 10 grootste bedrijven van Zwitserland

  1. BHP Billiton Group (Grondstoffen) – 33,21 miljard euro
  2. Novartis (Farmaceutische sector) – 43,00 miljard euro
  3. Roche Holding (Farmaceutische sector) – 46,96 miljard euro
  4. Gunvor (Olie) – 54,65 miljard euro
  5. Nestlé (Voedingsmiddelen) – 79,10 miljard euro
  6. Mercuria Energy Trading (Grondstoffen) – 90,21 miljard euro
  7. Cargill International (Grondstoffen) – 95,16 miljard euro
  8. Trafigura (Grondstoffen) – 120,18 miljard euro
  9. Vitol (Olie) – 157,00 miljard euro
  10. Glencore International (Grondstoffen) – 191,70 miljard euro

bron