Top 10 grootste bedrijven van Europa (2017)

Als continent is Europa de rijkste en de meest welvarende economische regio van de wereld. EFAMA schat de totale waarde van de Europese economie in 2017 op 25,2 biljoen euro. Het continent mag politiek gezien onder vuur liggen, als economische regio is het de thuishaven van een behoorlijk aantal multinationals. Wat zijn eigenlijk de grootste bedrijven van Europa?

Volkswagen

Van de tien grootste bedrijven ter wereld – gemeten naar omzet in het jaar 2017 – hebben er twee hun hoofdkantoor in Europa staan. Het gaat om de autofabrikant Volkswagen uit het Duitse Wolfsburg op de zesde plaat. En op de zevende plek staat het Nederlands-Britse oliebedrijf Royal Dutch Shell met hoofdkantoren in Den Haag en Londen.
China heeft het afgelopen decennium een entree gemaakt in de lijst van de grootste bedrijven ter wereld. De drie bedrijven uit China die in de top 10 lijst staan hebben een gezamenlijke omzet van 844 miljard dollar. Het is de vraag of de Europese economie haar positie weet de behouden.

Brexit

Met de Brexit in het verschiet is het ook de vraag hoe de Britse multinationals het zullen gaan doen. BP met een omzet van 186,6 miljard dollar is op dit moment het 12e bedrijf ter wereld als omzet de maatstaf is. Legal&General, een Britse verzekeraar, staat met een omzet van 105 miljard dollar pas op plaats 49. Vanzelfsprekend blijven deze bedrijven binnen de economische regio actief, al is het niet binnen de Europese Unie.Broodheer

De tien grootste bedrijven van Europa zijn actief in de auto-industrie, in de olie en andere grondstoffen en in de financiële sector. Behalve het feit dat deze multinationals enorme omzetten halen, zijn ze ook grote werkgevers. In de meeste gevallen zijn ze broodheer van ruim 100000 werknemers. Wat zijn in omzet de grootste bedrijven van Europa en waar hebben ze hun hoofdkantoor staan?
Top 10 grootste bedrijven van Europa (2017)

  1. BNP Paribas, Parijs, Frankrijk – $ 109,0 miljard
  2. Allianz, München, Duitsland – 122,2 miljard
  3. Total, Courbevoie (Parijs), Frankrijk – $ 127,9 miljard
  4. AXA, Parijs, Frankrijk – $ 143,7 miljard
  5. Exor, Turijn, Italië – $ 154,9 miljard
  6. Daimler, Stuttgart, Duitsland – $ 169,5 miljard
  7. Glencore, Baar, Zwitserland – $ 173,9 miljard
  8. BP, Londen, Verenigd Koninkrijk – $ 186,6 miljard
  9. Royal Dutch Shell, Den Haag/London, Nederland/Verenigd Koninkrijk – $ 240,0 miljard
  10. Volkswagen, Wolfsburg, Duitsland – $ 240,3 miljard

Fortune Global 500