Top 10 grootste bedrijven van Duitsland (omzet)

Duitsland is de vierde economie ter wereld, gemeten naar bruto binnenlands product. Bijna iedereen heeft wel een Duits product in huis. Schoenen van Adidas, een televisie van Siemens. Een Mercedes voor de deur. Een gat boren met een boormachine van Bosch. Allemaal degelijke Duitse producten geproduceerd door de grootste bedrijven van Duitsland.

Wirtschaftswunder

Er was wel een wonder voor nodig. Na de Tweede Wereldoorlog lag de Duitse economie vanzelfsprekend helemaal op zijn gat. Het land wist zich vanaf 1950 in enorme vaart te ontwikkelen. Jaar na jaar schreef de Duitse economie zwarte cijfers. Deze periode van economische ontwikkeling is de boeken ingegaan als het Wirtschaftswunder. Bovendien pakte Duitsland al snel de rol van voortrekker binnen de Europese Unie.

Economie

Duitsland heeft een belangrijke dienstensector. Maar liefst 68 procent van de economie draait op volle toeren binnen de tertiaire sector. Toch is ook de industrie van Duitsland van groot belang. Wie zo nu en dan door het Ruhrgebiet rijdt ziet overal rokende schoorstenen boven de horizon uitsteken. En hoewel de grootste bedrijven van Duitsland een fors aandeel van de economie vormen, kent Duitsland ook een degelijke Mittelstand; de MKB-sector neemt maar liefst een solide 48 procent van de Duitse economie voor haar rekening.


Volkswagen

Volkswagen is in omzet het grootste bedrijf van Duitsland. De autofabrikant uit Wolfsburg had in 2018 een omzet van ruim 242 miljard euro. Ook de nummer twee op de lijst is een autofabrikant (Daimler: 172 miljard euro). De meeste bedrijven op de lijst zijn beursgenoteerd. Twee bedrijven uit de top-10 zijn in privaat bezit: retailgigant LIDL en gereedschapsfabrikant Robert Bosch. Wat zijn de grootste Duitse bedrijven in omzet? Hoeveel bedroeg die in 2018 en waar staat het hoofdkantoor?Top 10 grootste bedrijven van Duitsland (omzet)

  1. BASF (Ludwigshafen) – € 68,63 miljard
  2. Deutsche Telekom (Bonn) – € 77,77 miljard
  3. Uniper (Düsseldorf) – € 80,36 miljard
  4. Robert Bosch GMBH (Stuttgart) – € 80,65 miljard
  5. Siemens (München/Berlijn) – € 86,05 miljard
  6. BMW (München) – € 100,20 miljard
  7. Schwarz Gruppe Lidl/Kaufland (Neckarsulm) – € 104,30 miljard
  8. Allianz (München) – € 110,44 miljard
  9. Daimler AG (Stuttgart) – € 172,03 miljard
  10. Volkswagen (Wolfsburg) – € 242,43 miljard

bron 2018 + Lidl
NB dollar –> euro: koers 31-12-2018
De grootste steden van Duitsland