Top 10 grootste bedrijven van België

Het bruto binnenlands product van België bedroeg in 2017 bijna 500 miljard dollar. De tien grootste bedrijven van België hebben gezamenlijk al snel een omzet van 130 miljard euro. Wat zijn de grootste bedrijven van Belgie en in welke sector zijn ze actief?

Verdeeld land

“Eendracht maakt macht”, is het ietwat ironische motto van België. Het land is sinds jaar en dag verdeeld. Tegenwoordig is Wallonië het ‘arme’ deel van België en is Vlaanderen ‘rijk’. Het werkloosheidspercentage in de Waalse zijde van het land is twee keer zo hoog als in de Vlaamse zijde. Voor de Tweede Wereldoorlog was dat overigens precies omgekeerd. Dankzij de zware industrie was Wallonië een van ’s werelds meest voortvarende regio’s.

Wet van de remmende voorsprong

Het rijke Wallonië met haar staalfabrieken en steenkoolgroeves voelde weinig aandrang om te innoveren. Die rekening kregen ze na de oorlog gepresenteerd. De fabrieken waren verouderd en niet meer in staat om efficiënt te produceren. Toch herinnert de naam van een van de grootste bedrijven van België nog aan de glorietijd.

Solvay

Solvay is in 1863 opgericht door de gebroeders Solvay, die het Solvayproces hebben bedacht. De sodafabriek van de broers staat nabij Charleroi en is actief sinds 1865. Tegenwoordig is Solvay een chemiereus met een miljardenomzet.



Belgisch bier

Verreweg het grootste bedrijf van België is in een andere sector actief. Bierproducent Anheuser-Busch InBev heeft een omzet van 55 miljard dollar per jaar en daarmee een van de grootste bierproducenten ter wereld. Wat zijn de andere grote Belgische bedrijven, in welke sector zijn ze actief en wat is hun geschatte marktwaarde? Hier een top 10 grootste bedrijven van België!



Top 10 grootste bedrijven van België

  1. Sofina (Financieel) – $ 6,8 miljard
  2. Dexia (Financieel) – $ 9,0 miljard
  3. Proximus (Telecom) – $ 9,6 miljard
  4. Colruyt Group (Retail) – $ 9,6 miljard
  5. Ageas (Verzekeringen) – $ 10,2 miljard
  6. Umicore (Mijnbouw) – $ 11,8 miljard
  7. Solvay (Chemie) – $ 12,8 miljard
  8. UCB (Farmaceut) – $ 14,9 miljard
  9. KBC Bank (Financieel) – $ 31,3 miljard
  10. Anheuser-Busch InBev (Dranken) – $ 175,7 miljard

bron