Top 10 grootste banken van Europa (beurswaarde)

Vrijwel iedereen bankiert. De meeste mensen hebben een rekening courant, een spaarrekening er bij. Sommige mensen beleggen via de bank. Hypotheken worden verstrekt door banken. Kortom, de bank zit in de vezels van de maatschappij. Wat zijn de grootste banken van Europa als we kijken naar de marktkapitalisatie?

Bankwezen

Het bankwezen zoals we dat nu in de westerse wereld kennen stamt uit de late middeleeuwen. Florence, Siena, Veneto en Genua waren destijds rijke stadsstaten. Om het geld te beheren werden banken opgericht. De oudste nog bestaande bank is de Monte dei Paschi di Siena. De bank is opgericht in 1472.

Banktypen

Van Lanschot, tegenwoordig onderdeel van Van Lanschot Kempen N.V., is de oudste financiële instelling van Nederland. Het bedrijf is opgericht in 1737. Van Lanschot is overigens een private bank. De bank richt zich hoofdzakelijk op vermogende klanten. De meeste mensen hebben een of meer rekeningen bij de doorgaans grotere consumentenbanken zoals ABN AMRO en de Rabobank. Overigens hebben ook deze banken vaak een afdeling voor klanten met wat meer geld op de rekening. Tenslotte zijn er nog de zakenbanken, zoals het Amerikaanse Goldman Sachs.


ING

Als de beurswaarde maatgevend is voor de grootte van een bank dan is ING de grootste bank van Nederland. Op 31 december 2019 bedroeg de totale waarde van de aandelen van ING 46,96 miljard dollar. Daarmee is het in beurswaarde de vijfde bank van Europa, op de voet gevolgd overigens door het Zwitserse UBS en het Italiaanse Intesa Sanpaulo. Wat zijn de grootste banken van Europa naar marktkapitalisatie? Hier een overzicht van de tien grootste banken van Europa!Top 10 grootste grootste banken van Europa (marktkapitalisatie)

  1. Royal Bank of Scotland (Verenigd Koninkrijk) $ 38,94 miljard
  2. Barclays (Verenigd Koninkrijk) – $ 41,23 miljard
  3. Crédit Agricole (Frankrijk) – $ 41,71 miljard
  4. Intesa Sanpaolo (Italie) – $ 45,88 miljard
  5. UBS (Zwitserland) – $ 45,96 miljard
  6. ING (Nederland) – $ 46,96 miljard
  7. Lloyds Banking Group (Verenigd Koninkrijk) – $ 60,95 miljard
  8. Banco Santander (Spanje) – $ 66,97 miljard
  9. BNP Paribas (Frankrijk) – $ 74,03 miljard
  10. HSBC Holdings (Verenigd Koninkrijk) – $ 161,35 miljard

bron op 31 december 2019