Top 10 grootste bandenfabrikanten ter wereld

Een wereld zonder auto’s is net zo onvoorstelbaar als een auto zonder banden. De banden van een auto vormen het enige contact tussen de kracht van de motor en het geduldige asfalt. De bandenindustrie ontwikkelt zich in een razend tempo. Voor ieder jaargetijde, voor elke ondergrond en voertuig hebben de grootste bandenfabrikanten ter wereld wel een oplossing bedacht.

Vredestein banden

Zo is het Nederlandse Vredestein (opgericht in 1909) groot geworden met de productie van rubberen banden voor fietsen. Later produceerde het bedrijf ook auto- en tractorbanden. In 2009 is het bedrijf overgenomen door Apollo Tyres uit India. Met een omzet van bijna 2 miljard euro valt het bedrijf buiten de top tien grootste bandenproducenten ter wereld. Toch werken er alleen in Nederland nog 1800 mensen voor het familiebedrijf van weleer.

Synthetish rubber

Hoewel moderne banden nog steeds voor een deel uit natuurlijk rubber bestaan, is de voornaamste component synthetisch rubber. Dit is een polymeer die vervaardigd wordt met de bijproducten van de olie-industrie. De totale waarde van de markt voor synthetisch rubber gaat richting de 50 miljard dollar. Overigens niet alleen voor de productie van banden. Ook aandrijfriemen worden van synthetisch rubber gemaakt. Daarnaast heeft het materiaal ook een rol in de bouw.

Bandenproducenten

Wereldwijd zijn er ongeveer vierhonderd producenten van banden. Met name China – maar in welke industrie is dat niet het geval – kent steeds meer fabrikanten. Toch wordt de industrie gedomineerd door drie giganten: het Franse Michelin, het Japanse Bridgestone en het Amerikaanse Goodyear. Hun gezamenlijke omzet bedroeg in 2016 alleen al 60 miljard dollar. Wat zijn de andere belangrijke fabrikanten van (auto)banden? Waar komen ze vandaan en hoeveel omzet hebben ze? Hier een top 10 lijst met de grootste bandenfabrikanten ter wereld!
Top 10 grootste bandenfabrikanten ter wereld

  1. Toyo Tire & Rubber Co. Ltd., Japan – $ 3,4 miljard
  2. Cheng Shin/Maxxis Intl., China (Taiwan) – $ 3,9 miljard
  3. Yokohama Rubber Co. Ltd. – $ 4,0 miljard
  4. Hankook Tire Co. Ltd, Zuid-Korea – $ 5,5 miljard
  5. Sumitomo Rubber Industries Ltd, Japan – $ 6,0 miljard
  6. Pirelli, Italie – $ 6,4 miljard
  7. Continental A.G., Duitsland – $ 11,1 miljard
  8. Goodyear Tire & Rubber Co., Verenigde Staten – $ 15,2 miljard
  9. Group Michelin, Frankrijk – $ 22,2 miljard
  10. Bridgestone Corp., Japan – $ 24,5 miljard

bron 2016