Top 10 gezondste landen ter wereld

In welke landen zijn de medische voorzieningen goed op orde? Waar hebben mensen gemiddeld de hoogste levensverwachting? In hoeverre speelt de leefomgeving een rol? Dit zijn slechts drie van de vele factoren waar de analisten van Bloomberg naar hebben gekeken om te bepalen wat de gezondste landen ter wereld zijn.

Gezondheidszorg in Nederland

De gezondheidszorg in Nederland is van een hoog niveau. Toch lijkt het er op dat Nederland zijn hoge positie geleidelijk aan kwijtraakt. Bezuinigingen met name op de geestelijke gezondheidszorg leiden er toe dat er steeds vaker ‘verwarde mensen’ op straat te vinden zijn, al dan niet uitgerust met een kapmes. De prijs voor voor een zorgverzekering is in de afgelopen vijftien jaar minstens verdubbeld. En het einde lijkt niet in zicht. De vergrijzing zorgt alleen maar voor hogere kosten. Nederland staat volgens het onderzoek van Bloomberg vooralsnog op een vijftiende plaats.

Verenigde Staten

Opvallend is de lage notering van de Verenigde Staten. Volgens het rapport overlijden veel Amerikanen aan overmatig drugsgebruik. Bovendien plegen steeds meer Amerikanen zelfmoord. Dit verklaart de afnemende levensverwachting in de Verenigde Staten. Het land staat op de 35e plaats en ziet bijvoorbeeld zelfs een land als Cuba (plaats 30) boven zich staan.Het mediterraan dieet

Spanje lost Italië af op de lijst van gezondste landen ter wereld. Het land heeft in de afgelopen decennia enorm veel geïnvesteerd in de zorg. De medische dienstverlening staat op een hoog niveau en is bovendien voor iedereen publiek toegankelijk. Daarnaast is er veel aandacht voor preventie en bijvoorbeeld ook het belang van lichaamsbeweging. Zo zijn veel dorpen en wijken uitgerust met een soort van ‘fitnesspark’. Tenslotte verwijzen de analisten van Bloomberg naar het mediterraan dieet. Veel olijfolie, noten, een glas rode wijn per dag, verse groenten bevorderen de gezondheid. Al met al ingrediënten die je veel tegenkomt in landen als Spanje en Italië. Het is geen wonder dat veel Noord-Europeanen daar een tweede huis hebben.
Top 10 gezondste landen ter wereld (Bloomberg)

  1. Israel – 88.15
  2. Noorwegen – 89.09
  3. Singapore – 89.29
  4. Australië – 89.75
  5. Zweden – 90.24
  6. Zwitserland – 90.93
  7. Japan – 91.38
  8. IJsland – 91.44
  9. Italië – 91.59
  10. Spanje – 92.75

Bloomberg 2019

Dit zijn trouwens de grootste ziekenhuizen van Nederland