Top 10 fruitsoorten met de meeste vitamine C

Een tijdje geleden hadden we het al over de sinaasappel, althans over de sinaasappelproducerende landen. De sinaasappel behoort tot de fruitsoorten met de meeste vitamine C. Heel gezond en lekker bovendien. Per 100 gram sinaasappel krijg je ongeveer 59 milligram vitamine C binnen, ofwel 99 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Welk fruit bevat ook veel vitamine C?

Als een noodzakelijk voedingselement voor de mens zijn de kwaliteiten van vitamine C ongekend. Het werkt tegen een hoge bloeddruk, het verbetert de werking van het immuunsysteem en helpt het lichaam belangrijke mineralen (met name ijzer) op te nemen. Aangezien vitamine C een krachtige antioxidant is, veronderstellen wetenschappers dat vitamine C de kans op het ontstaan van kanker doet afnemen. Bovendien heeft ascorbinezuur, zoals vitamine C ook wel genoemd wordt, een positief effect op patiënten met een reumatische aandoening en diabetici. Al in de 17e eeuw is het belang van het eten van groente en fruit onderkend: de zeevaarders die voor lange tijd een zeer eenzijdig dieet genoten kregen vaak te kampen met ziektes als scheurbuik. Voor degenen die vers fruit niet lekker vinden zijn er tegenwoordig ook oplostabletten te koop. Over het algemeen zijn de fruitsoorten in deze lijst goed te verstouwen. Hier gaan we in op fruitsoorten, ook groente als broccoli en boerenkool bevatten veel vitamine C. Daarover een andere keer meer. Nu de tien fruitsoorten met de meeste vitamine C, gemeten in milligram (mg) per 100 gram fruitsoort. Tevens het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). We houden het op de rauwe en verse varianten.




Top 10 fruitsoorten met de meeste vitamine C

  1. Aardbei – 58,8 mg / 100 gram (98% ADH)
  2. Sinaasappel – 59,1 mg / 100 gram (99% ADH)
  3. Papaya – 60,9 mg / 100 gram (102% ADH)
  4. Pomelo – 61 mg / 100 gram (102% ADH)
  5. Jujube – 69 mg / 100 gram (115% ADH)
  6. Lychees – 71,5 mg / 100 gram (119% ADH)
  7. Kiwi – 161,3 mg / 100 gram (269% ADH)
  8. Zwarte Bes – 181 mg / 100 gram (302% ADH)
  9. Guave – 228.3 mg / 100 gram (381% ADH)
  10. Acerola (Westindische Kers) – 1677,6 mg / 100 gram (2796% ADH)

bron