Top 10 Franstalige landen (naar aantal Franssprekenden)

Hoewel er dit jaar dankzij COVID-19 minder mensen op vakantie naar Frankrijk gaan, blijft Frankrijk een populaire vakantiebestemming. Het is dichtbij Nederland, de wijn en gastronomie zijn prima en de zon schijnt er vaker. Alleen de taal is voor veel Nederlanders lastig. Frankrijk staat bovenaan de lijst Franstalige landen. Maar welke landen vinden we nog meer op de lijst?

Vaticaanstad

Wereldwijd wordt Frans door ongeveer 300 miljoen mensen gesproken. Daarmee is het in omvang slechts de zesde taal ter wereld. Toch behoort het Frans tot de officiële diplomatieke talen; bij de Verenigde Naties worden de notulen van vergaderingen ook in het Frans opgetekend. Ook in bijvoorbeeld Vaticaanstad is het Frans een officiële taal. Ook in het dwergstaatje Monaco is Frans een officieel erkende taal. En hoewel menig inwoner van Andorra Frans verstaat en spreekt is Catalaans daar de officiële voertaal.

Koloniaal verleden

Frankrijk heeft in het verleden een sterke expansiedrift gehad. Zo hebben de Fransen de inwoners van veel gebieden onderworpen aan de Franse cultuur. Ook na de onafhankelijkheidsgolf van de vroege zestiger jaren van de vorige eeuw bleven veel ‘nieuwe’ landen het Frans als voertaal handhaven. Op het Afrikaanse continent vinden we de meeste Franstaligen, meer dan in Europa. In Canada, met name in Quebec, wordt de taal door nagenoeg 8 miljoen mensen gesproken.


België

België is wat betreft het taalgebied en eigenlijk ook wel qua culturele verschillen in tweeën gehakt. In Vlaanderen is het Nederlands de voertaal, in Wallonië spreekt men Frans. Het oostelijk deel van België, nabij Eupen (en ook het drielandenpunt bij de Vaalserberg) kent overigens ook Duits als voertaal. In totaal spreken zo’n 4,7 miljoen Belgen het Frans als eerste taal. Dat komt neer op ongeveer veertig procent van alle Belgen. In aantal Franssprekenden is België daarmee het tweede land van Europa, uiteraard na Frankrijk. Wat zijn de landen met de meeste Franssprekenden? Wat zijn de grootste Franstalige landen?Top 10 Franstalige landen naar aantal Franssprekenden

  1. België – 4,66 miljoen Franssprekenden
  2. Madagascar – 5,23 miljoen Franssprekenden
  3. Tunesië – 6,08 miljoen Franssprekenden
  4. Canada – 7,98 miljoen Franssprekenden
  5. Ivoorkust – 8,26 miljoen Franssprekenden
  6. Kameroen 10,01 miljoen Franssprekenden
  7. Marokko – 12,73 miljoen Franssprekenden
  8. Algerije – 13,80 miljoen Franssprekenden
  9. Democratische Republiek Congo – 42,53 miljoen Franssprekenden
  10. Frankrijk – 63,68 miljoen Franssprekenden

bron 2018

Hier de landen met de meeste Spaanssprekenden