Top 10 exportproducten van Turkije

In 2017 exporteerde Turkije in totaal voor 166 miljard aan goederen. Daarmee is het land in omvang de 27e exporteur ter wereld. De Turkse economie groeit gestaag door. De waarde van de export groeit jaarlijks met bijna 1 procent. Wat zijn de belangrijkste exportproducten van Turkije?

Handelspartners Turkije

Met een waarde van ruim 17,4 miljard dollar is Duitsland met afstand de belangrijkste exportpartner van Turkije. Ook het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke bestemming voor Turkse waar: meer dan 10 miljard dollar komt terecht op de Britse markt. Maar dankzij haar strategische ligging gaan ook veel Turkse producten naar Aziatische landen. De Verenigde Arabische Emiraten (9,17 miljard) en Irak (9,05 miljard) importeren uit Turkije. Nederland is goed voor een totale waarde van 3,4 miljard dollar.

Textiel

Al eeuwenlang staat Turkije bekend vanwege zijn hoge kwaliteit textielproducten. De totale exportwaarde van textiel, waaronder T-shirts, maatpakken, ondergoed, bedraagt meer dan 17,5 miljard dollar, waarmee het als productgroep het belangrijkste Turkse exportproduct is. Ook de ‘automotive’ is een belangrijke productgroep voor de Turkse exportmarkt. In de onderstaande lijst is deze gespecificeerd naar auto’s, bestelbusjes, auto-onderdelen en autobussen. Het merendeel van de auto’s wordt naar de EU geëxporteerd.


Handgeweven tapijten

Hoewel Turkije in rap tempo industrialiseert, blijft het land zijn traditionele ambachten koesteren. De confectie-industrie is zoals genoemd heel belangrijk voor de werkgelegenheid. Maar ook de oosterse tapijten doen mee. Zo bedraagt de exportwaarde van de handgeweven tapijten maar liefst 1,77 miljard dollar. Dat is overigens net te weinig voor een top-10 klassering. Welke producten staan wel in de lijst en wat is de exportwaarde? Hier een top 10 exportproducten van Turkije!Top 10 exportproducten van Turkije

  1. Koelkasten – $ 1,99 miljard
  2. Motoronderdelen – $ 2,09 miljard
  3. Isolatiedraad – $ 2,27 miljard
  4. Geraffineerde aardolie – $ 2,82 miljard
  5. Sieraden – $ 3,39 miljard
  6. Auto-onderdelen – $ 4,64 miljard
  7. Bestelauto’s – $ 5,04 miljard
  8. Goud – $ 6,96 miljard
  9. Auto’s – $ 13,20 miljard
  10. Textiel (kleding) – $ 17,51 miljard

bron 2017

Dit zijn de belangrijkste Griekse exportproducten