Top 10 exportproducten van Frankrijk

De Franse president Macron ligt onder vuur nadat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de radicale islam. Zo roepen diverse leiders van ondermeer Palestina, Pakistan en Turkije op tot een boycot van Franse goederen. De wijn en de drank zullen in ieder geval gevrijwaard blijven van een eventuele boycot, maar andere Franse producenten zouden er wellicht wel door getroffen kunnen worden. Wat zijn de belangrijkste exportproducten van Frankrijk?

Totale exportwaarde Frankrijk

De totale exportwaarde van Frankrijk bedroeg in 2019 meer dan 550 miljard dollar. Duitsland is met 14,1 procent verreweg de belangrijkste handelspartner van Frankrijk. Op de tweede plaats staat de Verenigde Staten met meer dan 8 procent. Ook Italië en Spanje (beiden voor 7,5 procent) importeren veel Franse goederen. Nederland importeerde in 2019 voor nagenoeg 20 miljard dollar aan Franse producten, goed voor 3,5 procent van de totale exportwaarde van Frankrijk. Sowieso is Europa met afstand de belangrijkste markt voor de Fransen.

Drankproductie

Franse wijn is wereldberoemd. Bourgognewijnen behoren tot de duurste wijnen ter wereld; ook de wijnen uit Bordeaux zijn geliefd bij sommeliers. Bovendien produceert Frankrijk ook bekende op druiven gebaseerde sterke dranken zoals Cognac en Armagnac. Daarnaast vertegenwoordigen ook van wijn afgeleide producten zoals azijn een aanzienlijke waarde. In totaal bedroeg de exportwaarde van Franse dranksector in 2019 bijna 20 miljard dollar. Op de lijst van belangrijkste exportproducten van Frankrijk goed voor een 8e plaats.


Franse multinationals

De Franse auto-industrie is goed voor een exportwaarde van 52,8 miljoen dollar. Groupe PSA is in omzet net iets kleiner dan de eveneens Franse autoproducent Renault. Andere bekende Franse multinationals zijn ondermeer vliegfabrikant Airbus en producent van luxegoederen LVMH, bekend van ondermeer de handtasjes van Louis Vuitton, tegenwoordig opvallend geliefd bij ‘jongeren’. Wat zijn in omzet de belangrijkste exportproducten van Frankrijk? Hier een overzicht van de waarde van de verschillende categorieën van de Franse export. De eerste tien sectoren vertegenwoordigen een exportwaarde van ruim 60 procent van het totaal.Top 10 exportproducten van Frankrijk (2019)

  1. Minerale brandstoffen (olie) – $ 15,5 miljard
  2. Medische apparatuur – $ 17,6 miljard
  3. Alcoholhoudende dranken (wijn, gedistilleerd) – $ 19,3 miljard
  4. Cosmetica (parfums) – $ 20,1 miljard
  5. Synthetische producten – $ 20,9 miljard
  6. Medicijnen – $ 35, 5 miljard
  7. Electrische werktuigen en uitrusting – $ 43,4 miljard
  8. Auto-industrie – $ 52,8 miljard
  9. Lucht – en ruimtevaart – $ 53,5 miljard
  10. Hoogwaardige technologie (machines, computers) – $ 67,3 miljard

bron 2019

Dit zijn in 2019 de belangrijkste landen naar wijnproductie!