Top 10 export partners van het Verenigd Koninkrijk

Het lijkt er op dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten door middel van een ‘harde’ Brexit. Het Britse parlement kan zich niet vinden in de afspraken die Premier May heeft gemaakt met de EU over de voorwaarden van uittreding. Wat betekent dat voor de export partners van het Verenigd Koninkrijk?

Exportproducten UK

De totale waarde van de Britse export bedroeg in 2016 374 miljard dollar. Daarmee is het land in waarde het tiende exportland ter wereld. De belangrijkste exportproducten van de UK zijn machines, voertuigen, olie, medicijnen en chemische producten. Maar er wordt bijvoorbeeld ook voor ruim 7 miljard dollar aan sterke drank geëxporteerd. Britse gin en Schotse whisky zijn waardevolle assets, vooral in tijden van crisis.

Nederland

Nederland importeerde in 2016 voor 22,5 miljard dollar aan Britse goederen. In hetzelfde jaar exporteerde Nederland voor 44,5 miljard dollar aan producten over de Noordzee. Daarmee is Nederland in waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk gelijk aan de Verenigde Staten. Qua importwaarde zijn de Verenigde Staten het belangrijkste handelsland voor de Britten: in 2016 importeerden de Amerikanen voor 52 miljard aan Britse waren.Brexit

Daarmee is het land de belangrijkste export partner voor de Britten. President Trump heeft eerder al aangekondigd dat de Britten zich bij een Brexit, hard of zacht, geen zorgen hoeven te maken. Hij wil de handelsrelatie tussen beide landen alleen maar verstevigen. Met de andere export partners van het Verenigd Koninkrijk is dat nog niet zeker. Welke landen zijn dat en om hoeveel miljarden dollars gaat het?
Top 10 export partners van het Verenigd Koninkrijk

  1. Italië – 12 miljard dollar / 3,2%
  2. Spanje – 12,4 miljard dollar / 3,3%
  3. België/Luxemburg – 17,5 miljard dollar / 4,7%
  4. China – 18,8 miljard dollar / 5,0%
  5. Ierland – 19 miljard dollar / 5,1%
  6. Zwitserland – 19 miljard dollar / 5,1%
  7. Frankrijk – 22,4 miljard dollar / 6,0%
  8. Nederland – 22,5 miljard dollar / 6,0%
  9. Duitsland – 35,5 miljard dollar/ 9,5%
  10. Verenigde Staten – 52 miljard dollar / 14%

bron