Top 10 Europese landen naar aantal migranten

Het migratievraagstuk blijft de gemoederen in Europa bezighouden. Strategisch gezien is het aanstellen van Erdogan als grensbewaker niet een bijster slimme zet gebleken. Wat zijn de belangrijkste Europese landen naar aantal migranten als we kijken naar het aandeel van de totale bevolking?

Luxemburg

Luxemburg is met afstand het Europese land met naar verhouding de meeste migranten; nagenoeg vijftig procent van de inwoners van het hertogdom is in het buitenland geboren. Volgens Pew Research zijn er naar schatting 260,000 migranten in Luxemburg op een totale bevolking van 538,000. Ook dwergstaatjes als Andorra (46,67%), Liechtenstein (52,30%) en Monaco (65,26%) scoren hoog als er gekeken wordt naar het percentage migranten. In de meeste gevallen gaat het in deze ministaatjes om ‘fiscaal migranten’. Deze zijn overigens niet meegenomen in onderstaand lijstje.

Nederland

In 2017 telde Nederland iets meer dan 2 miljoen mensen met een migratieachtergrond. Ruim 12 procent van de totale bevolking is dus in het buitenland geboren. Met dit percentage staat Nederland overigens niet in de top 10 lijst. In steden als Den Haag en Rotterdam is inmiddels meer dan 50 procent van de inwoners allochtoon. In deze statistiek zijn ook de tweede en derde generatie migranten meegenomen. Een aanzienlijk deel van de eerste generatie migranten is zeer beperkt geïntegreerd en is de Nederlandse taal niet machtig. Destijds ging de politiek er vanuit dat deze ‘gastarbeiders’ weer terug zouden keren naar hun thuisland.


Kebab, shoarma en avondwinkels

De instroom uit de Arabische wereld leidde evenwel ook tot culinaire verrijking. Zo maakten boeren uit Steenwijk ’s nachts om drie uur kennis met kebab en shoarma met vooral veel knoflooksaus. In de steden rekenden met name Turken af met de beperkte openingstijden en konden studenten en alcoholisten hun voorraad Grolsch beugelflesjes tot diep in de nacht bijvullen. Kortom, alle reden om de grenzen open te gooien en iedereen die maar wil te verwelkomen in Europa! Geld genoeg, plek genoeg, huizen genoeg. Om het lijstje met de Europese landen naar aantal migranten samen te stellen is gekeken naar cijfers van Pew Research. Deze cijfers zijn gekoppeld aan de inwonertallen van de landen in het corresponderende jaar. In welke Europese landen wonen relatief de meeste migranten? Hier een top 10!Top 10 Europese landen naar aantal migranten

  1. Verenigd Koninkrijk: 13,65 %
  2. Duitsland: 15,10 %
  3. Estland: 15,43 %
  4. Cyprus: 15,56 %
  5. Ierland: 16,16 %
  6. Noorwegen: 16,71 %
  7. Zweden: 19,04 %
  8. Oostenrijk: 20,18 %
  9. Zwitserland: 32,50 %
  10. Luxemburg: 48,30 %

bron 2017
inwoners per land 2017

Waarheen emigreren Nederlanders?