Top 10 Europese landen met de meeste zwartwerkers (% BBP)

De rekening voor de autoreparatie bedraagt 250 euro. ‘Maar 200 cash in het handje is ook goed’. Een lucratieve manier om de BTW te omzeilen. Nederland behoort niet tot de Europese landen met de meeste zwartwerkers. Onze schaduweconomie als percentage van het BBP bedraagt nog geen 8 procent.

Schaduweconomie België

Even over de grens is het zwartwerken al een stuk gebruikelijker; naar schatting blijft 17,8 procent van de Belgische inkomsten buiten het zicht van de fiscus. Daarmee staat de schaduweconomie van België in de Europese middenmoot, naast landen als Portugal en Polen. Overigens werden Polen traditioneel vaak zwart ingezet in de bouw. Zwart werk is verder ook gebruikelijk in de huishoudelijke hulp, de horeca en bij tuinonderhoud.

Noorwegen

Opvallend is het relatief hoge percentage zwartwerkers in de bijzonder goed georganiseerde economie van Noorwegen. Volgens het onderzoek van Medina and Schneider (IMF, 2018) wordt meer dan 15 procent van het bruto binnenlands product van Noorwegen buiten de officiële kanalen verdiend. Een mogelijke verklaring is het relatief grote aandeel van de beroepsbevolking die werkzaam is in de landbouw en visserij. Ook in landen als Italië en Spanje werken veel mensen zwart in de landbouw. De Spaanse dorpsmarkten staan bovendien vol met handelaren die hun eigen geteelde groenten en fruit aanbieden. Italië (22,97%) en Spanje (22,03%) scoren dan ook vrij hoog in het aandeel van de schaduweconomie op het BBP. Toch staan beide landen niet in de Europese top-10 lijst.


Albanië

Albanië is al sinds 2014 een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Onlangs werd duidelijk dat Nederland zich niet langer verzet tegen een definitief lidmaatschap van de Albanezen. Het zou ongetwijfeld een enorme impuls zijn voor de Albanese economie, waarvan nu ruim 26 procent zich afspeelt in het zwarte circuit. Binnen Europa – dus niet de EU – staat het land op de tiende plaats. Welke landen staan er nog voor Albanië, als we kijken naar het aandeel van de zwarte economie?Top 10 Europese landen met de meeste zwartwerkers (% BBP)

  1. Albanië – 26,21%
  2. Griekenland – 26,45%
  3. Turkije – 27,43%
  4. Malta – 29,43%
  5. Bosnië & Hercegovina – 29,88%
  6. Cyprus – 32,20%
  7. Wit-Rusland – 32,37%
  8. Rusland – 33,72%
  9. Moldavië – 39,68%
  10. Oekraïne – 42,90%

bron

Dit zijn de armste landen van Europa!