Top 10 etappewinnaars in de Tour de France

Gisteren maakte de succesvolle Belgische wielerformatie Deceuninck-Quickstep bekend dat Mark Cavendish voor het team zal uitkomen. De Engelse sprinter wist maar liefst dertig keer een etappe in de Tour de France te winnen. Daarmee staat hij hoog in de lijst van etappewinnaars in de Tour de France. Maar of hij dat kunstje nog eens zal herhalen blijft gezien de leeftijd van ‘Cav’ de vraag.

Eddy Merckx

Als de sprinter van ‘The Isle of Man’ nog vier keer een etappe wint, dan evenaart hij de meest succesvolle wielrenner ooit. De Belgische alleskunner Eddy Merckx wist maar liefst vierendertig keer winnend over de streep te komen in een touretappe, een record dat inmiddels al weer bijna vijftig jaar staat. Maar de oude Cavendish moet dan wel afrekenen met de jonge generatie topsprinters, waaronder bijvoorbeeld zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen en diens gesel Dylan Groenewegen. Ook de Slowaak Peter Sagan (al twaalf keer etappewinnaar in de Tour) kan nog niet afgeschreven worden. Het lijkt er dus vooralsnog op dat Eddy Merckx nog wel een tijd aanvoerder blijft van de lijst van etappewinnaars.

Nederlandse wielrenners

De laatste jaren boeken Nederlandse wielrenners na een langdurige periode van droogte regelmatig weer een overwinning in de Tour de France. Zo passeerden ondermeer Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Mike Theunissen en Dylan Groenewegen als eerste de finish in de edities van de afgelopen jaren. Toch vallen deze prestaties in het niet bij die van Joop Zoetemelk en Jan Raas, die beiden al tien keer de zoenen van de ‘rondemissen’ in ontvangst konden nemen. Overigens behoren ook die inmiddels tot het verleden.


Belgische wielrenners

De Belgen zijn een stuk succesvoller als het aankomt op aantal etappewinnaars. Naast Eddy Merckx wist diens generatiegenoot Freddy Maertens maar liefst vijftien keer een etappe te winnen. Daarmee staat Maertens tiende op de lijst van wielrenners met de meeste etappezeges in de Tour de France. Welke wielrenners staan nog meer hoog op de lijst en welke nationaliteit hebben ze? Hier een top-10 wielrenners naar aantal overwinningen in touretappes!Top 10 etappewinnaars in de Tour de France

  1. Freddy Maertens (België) – 15 etappezeges
  2. Jacques Anquetil/René Le Grevès/Charles Pélissier (Frankrijk) – 16 etappezeges
  3. Jean Alavoine (Frankrijk) – 17 etappezeges
  4. François Faber (Luxemburg) – 19 etappezeges
  5. Nicolas Frantz (Luxemburg) – 20 etappezeges
  6. André Darrigade (Frankrijk) – 22 etappezeges
  7. André Leducq (Frankrijk) – 25 etappezeges
  8. Bernard Hinault (Frankrijk) – 28 etappezeges
  9. Mark Cavendish* (Verenigd Koninkrijk) – 30 etappezeges
  10. Eddy Merckx (België) – 34 etappezeges

* nog actief
bron
Dit zijn de snelste tijdritten ooit