Top 10 duurste wijngaarden in Frankrijk

Frankrijk staat bekend om haar landbouwproducten. Of het nu gaat om Cognac, pruimen, confit de canard, kaas of wijn, elke regio heeft wel een specialiteit die bij wet beschermd is. In het geval van wijnproductie bedraagt de omzet inmiddels miljarden. Een hectare wijngaard in de meest gerenommeerde gebieden levert de verkoper dan ook minstens 1 miljoen euro op. Wat zijn de duurste wijngaarden in Frankrijk?

Franse wijnbouw

De Franse wijnbouw heeft een rijke geschiedenis. De oude Grieken plantten al wijnstokken aan in het zuiden van Frankrijk en Corsica. Wie door de Provence of de Languedoc reist, ziet overal wijngaarden staan. Ook de Romeinen hebben veel betekend voor het wijnlandschap in Frankrijk, destijds bekend als ‘Gallia’. Later zouden monniksordes een grote rol spelen in de wat noordelijker gelegen wijnbouwzones, zoals bijvoorbeeld de Bourgogne. De Nederlanders hebben met hun uitgebreide kennis over landwinning en polderen de Médoc haar huidige aanzien gegeven. Tegenwoordig zijn de prijzen van wijngaarden binnen sommige gemeenten van de Médoc enorm opgelopen. Een hectare wijngaard in Pauillac kost al snel 2,2 miljoen euro. Voor de iets noordelijker gelegen wijngaarden van bijvoorbeeld Saint-Estèphe betaalt men toch nog steeds 550 duizend euro.

AOC

Voorwaarde is wel dat de wijngaarden geregistreerd staan als AOC (Appellation d’Origine Controlée). Dit betekent dat de wijn afkomstig is uit een specifiek gereguleerde regio die een groot gebied kan zijn (zoals Bordeaux) of een specifiek gebied (Margaux – binnen Bordeaux). Elke regio heeft zijn eigen regels voor toegestane druiven, groeiomstandigheden, rendementen en minimumkwaliteit. Dit systeem beoogt de expressie van typische omstandigheden in het gebied te waarborgen en biedt de consument zekerheid over de kwaliteit en de herkomst van de wijn.


Languedoc

De meeste mensen die van een eigen wijngaard dromen zullen niet enkele miljoenen op de bankrekening hebben staan. Toch zijn er tal van wijnregio’s in Frankrijk waar je voor aanzienlijk minder geld een aantal hectares wijngaard kunt kopen. In sommige wijnbouwzones binnen de Languedoc kost een hectare wijngaard ongeveer 10 duizend euro. Ook in andere Franse wijnbouwgebieden hoeft een hectare wijngaard niet de hoofdprijs te kosten, zoals de wijngaarden in de volgende lijst dat wel zijn. Hier de duurste wijngaarden van Frankrijk. Welke zijn het en wat kost een hectare?Top 10 duurste wijngaarden in Frankrijk (prijs/hectare)

  1. Champagne/Marne (overig AOC Champagne) – € 1,04 miljoen/hectare
  2. Bordeaux/Gironde (Margaux) – € 1,1 miljoen/hectare
  3. Rhône (Côte-Rôtie) – € 1,15 miljoen/hectare
  4. Champagne/Marne (Montagne de Reims)€ 1,19 miljoen/hectare
  5. Bordeaux/Gironde (Saint-Julien) – € 1,3 miljoen/hectare
  6. Champagne/Marne (Côte des Blancs) – € 1,58 miljoen/hectare
  7. Bourgogne/Côte-d’Or (Premier Cru blanc) – € 1,59 miljoen/hectare
  8. Bordeaux/Gironde (Pomerol) – € 1,8 miljoen/hectare
  9. Bordeaux/Gironde (Pauillac) – € 2,2 miljoen/hectare
  10. Bourgogne/Côte-d’Or (Bourgogne Grand Cru) – € 6,25 miljoen/hectare

bron 2018

Dit zijn in 2019 de belangrijkste landen naar wijnproductie!