Top 10 duurste landen om te roken

Gaan mensen minder roken als de prijzen van sigaretten en shag stijgen? Volgens diverse onderzoeken heeft het wel degelijk effect. Verstokte rokers uit de duurste landen om te roken kunnen dan ook maar beter een emigratie overwegen naar bijvoorbeeld Nigeria, waar een pakje Marlboro 58 cent kost. Waar betaal je het meest voor een pakje peuken?

In de westerse wereld neemt het aantal rokers gestaag af. Diverse maatregelen om het gebruik van tabak terug te dringen, beginnen hun vruchten af te werpen. Waar een minderjarige tot tien jaar geleden nog eenvoudig aan sigaretten kon komen, zijn winkeliers nu verplicht te controleren op leeftijd. Berucht zijn momenteel de plaatjes op de pakjes. De roker ziet zichzelf geconfronteerd met verkankerde longen, met witte zakboekjes vol bloedspetters of met een sip naar zijn weigerende lid kijkende jongeman. Het geeft de roker stof tot nadenken, maar of hij of zij ook echt gaat stoppen valt te bezien.

Een drastische maatregel echter is het verhogen van de accijnzen. Hoe duurder het roken wordt, hoe minder sigaretten er zullen worden gekocht. Het zal de smokkel van rookwaar weliswaar in de hand werken, maar dan moet de roker zich wel in het clandestiene circuit begeven om tegemoet te komen aan zijn verslaving. In de duurste landen om te roken betaal je in ieder geval behoorlijk veel voor een pakje Marlboro met 25 sigaretten. Welke landen zijn het en wat leg je er voor neer? In Nederland betaal je 6,70 euro voor een pakje Marlboro, goed voor een 14e plaats. Hier een top 10 lijst met de duurste rooklanden.
Top 10 duurste landen om te roken

  1. Bahama’s – € 7,52
  2. Israel – € 7,82
  3. Singapore – € 8,06
  4. Canada – € 8,67
  5. Verenigd Koninkrijk – € 10,17
  6. IJsland – € 10,34
  7. Ierland – € 10,90
  8. Noorwegen – € 11,54
  9. Nieuw-Zeeland – € 14,59
  10. Australie – € 16,65

bron