Top 10 dunst bevolkte gemeentes van Nederland

Inmiddels wonen er ruim 17 miljoen mensen op dat kleine stukje aarde, dat ook nog voor de helft onder zeeniveau ligt. Degene met behoefte aan rust kan dus beter naar de dunst bevolkte landen ter wereld trekken, of genoegen nemen met relatieve rust. Die vind je bijvoorbeeld in de dunst bevolkte gemeentes van Nederland, in de periferie. Daar waar het allemaal niet gebeurt.

Den Haag

De dichtst bevolkte gemeentes van Nederland zijn Den Haag (6200/km2) en Leiden (5500/km2). Ook Amsterdam staat met bijna 5000 inwoners per vierkante meter hoog op de lijst. Natuurlijk is het voorzieningenniveau in steden veel groter dan op het platteland. Veel jongeren verkiezen de stad boven het platteland. In diverse regio’s is dan ook sprake van krimp van de bevolking.

Middenstand verdwijnt

Waar in kleine dorpen tot twintig jaar geleden vaak nog een kleine middenstand – een bakkerij, slagerij, kleine supermarkt – actief was, moeten bewoners nu uitwijken naar een grotere dorpskern in de gemeente. Ook basisscholen verdwijnen steeds vaker, wat het voor jonge ouders onaantrekkelijk maakt in het kleine dorp te blijven wonen. Hetzelfde geldt voor het niveau van medische voorzieningen.Waddeneilanden

Voor de dunst bevolkte gemeentes van Nederland moeten we naar de periferie. Bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden. Hier is de rust vooral te vinden in de wintertijd, als de toeristen de eilanden links laten liggen. In de zomer is het hier juist behoorlijk druk. De dunst bevolkte gemeente op het vasteland is het Gelderse Rozendaal, met bijna 58 inwoners per vierkante kilometer. Welke gemeentes staan nog meer in de top-10?
Top 10 dunst bevolkte gemeentes van Nederland

  1. Sluis – 84,12 inwoners/km2
  2. Eemsmond – 81,77 inwoners/km2
  3. Westerveld – 68,68 inwoners/km2
  4. Bonaire – 67,39 inwoners/km2
  5. Ameland – 60,9 inwoners/km2
  6. De Marne – 59,53 inwoners/km2
  7. Rozendaal – 57,7 inwoners/km2
  8. Terschelling – 55,48 inwoners/km2
  9. Vlieland – 28,61 inwoners/km2
  10. Schiermonnikoog – 23,36 inwoners/km2

diverse bronnen