Top 10 drukste treinstations van Europa

De komende jaren zullen de drukste treinstations van Europa alleen maar drukker worden. Er gaan immers steeds meer stemmen op om de luchtvaart te beteugelen in verband met de hoge uitstoot van CO2. Wat betekent dat voor de stations, die nu al tientallen miljoenen reizigers per jaar ontvangen?

Utrecht Centraal

Het grootste stations van Nederland is Utrecht Centraal. Met een geschat totaal van ruim 103 miljoen reizigers per jaar laat het Amsterdam Centraal (67 miljoen) en Rotterdam Centraal (40 miljoen reizigers) ruim achter zich. Met een twaalfde plaats mist Utrecht de Europese top tien ternauwernood.

Prorail

Onlangs werd al bekend dat Prorail miljarden wil stoppen in het bouwen van nieuwe stations. Deze nieuwe treinstations zullen echter nauwelijks ontlastend werken voor de belangrijkste knooppunten van het spoor. Nieuwe spoorlijnen die het centrum mijden kunnen dat wel. Bovendien zal het bouwkundig een lastig karwei worden om gegeven de beperkte ruimte het aantal sporen van bijvoorbeeld Utrecht Centraal te vergroten.Treinstations Europa

Dat geldt natuurlijk ook voor andere Europese treinstations. Als we naar de top 10 lijst kijken, dan valt op dat ze allemaal in het centrum van de stad zijn gelegen. Toch is het reizen per trein ongekend populair. Het is makkelijk, je rekent af met het parkeerprobleem en bijbehorende kosten en het is volgens een aantal onderzoeken de groenste manier van reizen.

Top 10

Wat zijn de grootste treinstations van Europa als we het aantal reizigers per jaar als maatgevend beschouwen? Om welke steden gaat het en hoeveel miljoen reizigers ontvangen deze treinstations per jaar? Hier een top 10 met de drukste stations van het continent!
Top 10 drukste treinstations van Europa

  1. Berlin Hauptbahnhof, Berlijn – 110 miljoen reizigers
  2. Madrid Atocha, Madrid – 111,2 miljoen reizigers
  3. Milano Centrale, Milaan – 120 miljoen reizigers
  4. München Hauptbahnhof, München – 127,8 miljoen reizigers
  5. Roma Termini, Rome – 150 miljoen reizigers
  6. Zürich Hauptbahnhof, Zürich – 153,6 miljoen reizigers
  7. Frankfurt Hauptbahnhof, Frankfurt am Main – 164,3 miljoen reizigers
  8. Châtelet–Les Halles, Parijs – 179,9 miljoen reizigers
  9. Hamburg Hauptbahnhof, Hamburg – 200,7 miljoen reizigers
  10. Gare du Nord, Parijs – 206,7 miljoen reizigers

bron