Top 10 druivenrassen van Californie

De klassieke wijnlanden zijn Frankrijk, Italië en Spanje. Zowel naar volume in hectoliters wijn als in oppervlakte van de aanplant van druiven. Californië, waar bijna negentig procent van de Amerikaanse wijnbouw plaatsvindt, valt qua oppervlakte en volume in het niet bij de grote landen. Maar op het gebied van kwaliteit doen ze mee met de wereldtop. Wat zijn de belangrijkste druivenrassen van Californië naar aanplant in hectares?

Steven Spurrier

De Britse wijnexpert Steven Spurrier zette de wijnwereld op zijn kop tijdens de beroemde ‘blindproeverij’ in Paris in 1976. Tijdens deze proeverij gaven diverse juryleden de Californische Cabernet Sauvignon van Stag’s Leap Wine Cellars de meeste punten. Gerenommeerde huizen als Montrose en Haut-Brion werden verslagen. Uiteraard tot ongeloof van de Franse wijnexperts. Het jaar erna werd Spurrier dan ook tot persona non grata verklaard. Inmiddels is de lucht geklaard en is Spurrier directeur van de wijnafdeling van veilinghuis Christie’s.

Zinfandel

De onverwachte overwinning van Stag’s Leap inspireerde tal van wijnbouwers en Californië was getuige van een nieuwe goldrush. De diversiteit van het klimaat en de bodem leidde tot aanplant van de voor die omgeving geschikte druivenrassen. Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir en de ‘eigen’ druivensoort Zinfandel werden verbouwd voor de productie van rode wijn. Chardonnay en Sauvignon voor witte wijn. Zo’n veertig jaar later behoren ze nog steeds tot de belangrijkste druivenrassen van Californië.

Sonoma en Napa

Tegenwoordig zijn de diverse wijnregio’s van Californië onderverdeeld in AVA’s (American Viticultural Areas), naar voorbeeld van de Franse AOC’s. Elke regio is zorgvuldig in kaart gebracht en is aangeplant met de meest geschikte druivensoorten. De Central Valley zorgt daarbij voor de bulk – de eenvoudige drinkwijn, zoals bijvoorbeeld de halfzoete White Zinfandel. Sonoma en Napa Valley gelden als de beste gebieden. Het Amerikaans wijntoerisme concentreert zich hier, niet ver van San Francisco.

Als we kijken naar het aantal hectaren aanplant van druiven, wat zijn dan de populairste druivenrassen van Californië? Om hoeveel hectare gaat het? Hier een overzichtje met informatie over de Californische wijnbouw!
Top 10 druivenrassen van Californie

  1. Rubired* (rood) – 4,600 hectare
  2. Sauvignon Blanc (wit) – 6,000 hectare
  3. Syrah (rood) – 6,600 hectare
  4. Pinot Gris (wit) – 6,800 hectare
  5. Colombard (wit) – 7,600 hectare
  6. Merlot (rood) – 16,100 hectare
  7. Zinfandel (rood, rose) – 17,500 hectare
  8. Pinot Noir (rood) – 18,300 hectare
  9. Cabernet Sauvignon (rood) – 37,000 hectare
  10. Chardonnay (wit) – 37,800 hectare

* Rubired is een kruising tussen Tinta Cão en Alicante Ganzin

bron